Annons
X
Annons
X
Kinas skakiga ekonomi

Kinesisk börskrasch hotar världsekonomin

De kinesiska börserna rasar och rusar om vartannat och nervositeten för en krasch ökar. I halvårsrapporterna framhåller många bolag risker på just den kinesiska marknaden och några analytiker har till och med gått så långt som att säga att en börskrasch i Kina skulle vara värre än subprimekraschen som utlöste finanskrisen 2008. Här listar SvD Näringsliv fyra av de största hoten i den kinesiska ekonomin just nu.

Investare i Beijing följer börsutvecklingen.

Foto: Mark Schiefelbein/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 4

En annalkande börskrasch

Investare i Beijing följer börsutvecklingen.
Investare i Beijing följer börsutvecklingen. Foto: Mark Schiefelbein/AP

De kinesiska börserna är oroväckande volatila och har under de senaste veckorna fallit kraftigt. Totalt har de kinesiska aktiemarknaderna tappat omkring 4000 miljarder dollar i värde sedan toppnoteringen den 12 juni, rapporterar Bloomberg.

I USA är flera bedömare rädda för en vad en kinesisk börskrasch skulle innebära. Under en investerarkonferens i New York deltog välkända hedgefondförvaltarna Paul Singer och Bill Ackman. Den sistnämnda jämför Kina med Grekland, men säger att Kina är ett större hot.

"Om man tittar närmare på det kinesiska finansiella systemet så ser man skuggbanker, hävstångseffekter och man ser hur desperat de försöker hålla uppe aktiemarknaden. Det är värre än i USA 2007", säger Ackman under konferensen.

De kinesiska myndigheterna fortsätter att pumpa in stimulanser. Samtidigt uppmanar regeringen oerfarna investerare att ösa in pengar på aktiemarknaden, skriver Business Insider. Det har också rapporterats om att storägare förbjuds att sälja aktier och att statsägda pensionsfonder tvingas köpa.

– Det här kan vara betydligt större än subprime, säger hedgefondförvaltaren Paul Singer, grundare av Elliott Management, vid samma konferens.

Annons
X
Annons
X

Börskurserna på Shanghaibörsen tog ett rejält slag på onsdagen. Trots att så väl Shanghai- och Shenzhen-indexen stigit flera procent i år, har de fallit med omkring 30 procent bara den senaste månaden.

Foto: Chinatopix via AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 4

Risk för svartepetter

Börskurserna på Shanghaibörsen tog ett rejält slag på onsdagen. Trots att så väl Shanghai- och Shenzhen-indexen stigit flera procent i år, har de fallit med omkring 30 procent bara den senaste månaden.
Börskurserna på Shanghaibörsen tog ett rejält slag på onsdagen. Trots att så väl Shanghai- och Shenzhen-indexen stigit flera procent i år, har de fallit med omkring 30 procent bara den senaste månaden. Foto: Chinatopix via AP

Flera storbolag drar ner på sin produktion för att inte sitta på ett för stort lager utifall att Kina kraschar. Senast i dag, torsdag, meddelade den tyska biltillverkaren Audi att man övergett sitt mål att sälja 600 000 bilar i Kina i år. Detta efter att efterfrågan på lyxbilar sjunkit samtidigt som de kinesiska börserna fallit.

Nervositeten för en kinesisk krasch gör att bolagens orderstock minskar, vilket i sin tur påverkar kassaflödena. Även i svenska bolag märks nervositeten. SKF, som häromdagen levererade halvårsresultat, varnar för mörkare tider framöver.

”På senare tid har osäkerheten beträffande marknadens efterfrågan i Kina ökat ytterligare. När vi nu går in i tredje kvartalet upplever vi en relativt svag industriproduktion totalt sett, och blickar vi framåt förväntar vi oss att efterfrågan sekventiellt kommer att bli något lägre och relativt oförändrad år över år”, skriver SKF:s vd och koncernchef Alrik Danielsson i halvårsrapporten.

Annons
X
Annons
X

En kinesisk investerare håller upp ett plakat med orden: "Regeringen räddar marknaden för att göra investerarna glada".

Foto: Aly Song/Reuters Bild 1 av 1

Bild 3 av 4

Skuldberget växer

En kinesisk investerare håller upp ett plakat med orden: "Regeringen räddar marknaden för att göra investerarna glada".
En kinesisk investerare håller upp ett plakat med orden: "Regeringen räddar marknaden för att göra investerarna glada". Foto: Aly Song/Reuters

Den kinesiska ekonomin växer snabbare än väntat, men så gör även den privata skuldsättningen i landet. Enligt Bloomberg uppgår landets privata belåning till 207 procent av BNP i slutet av juni.

För att sätta skuldsiffran i ett sammanhang kan man jämföra med 2008 då den privata belåningen i landet uppgick till 125 procent av BNP. Kina har under den senaste tiden gjort fyra räntesänkningar, skurit ner finansieringskostnaderna för lokala myndigheter samt flera gånger lättat på bankernas utlåningsregler. Allt för att få fart på konsumtionen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Kinesisk man sitter framför en reklamvägg som föreställer landets valuta och Beijings finansdistrikt.

  Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters Bild 1 av 1

  Bild 4 av 4

  Rädsla för fusk

  Kinesisk man sitter framför en reklamvägg som föreställer landets valuta och Beijings finansdistrikt.
  Kinesisk man sitter framför en reklamvägg som föreställer landets valuta och Beijings finansdistrikt. Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters

  Många ifrågasätter de siffror som den kinesiska statistikbyrån skickar ut. Transparensen i den ekonomiska datan är minimal. BNP-tillväxten uppgick, enligt statistikbyrån, under årets första halva till 7 procent. Men om man tittar på andra mätverktyg ser det inte lika stabilt ut.

  Bloombergs analytiker Joseph Jacobelli menar till exempel att energikonsumtionen är ett bättre redskap att bedöma den ekonomiska tillväxten med. Under årets första halva ökade energiproduktionen med endast 1,3 procent. Industrin står för lejonparten av energiproduktionen och därmed drar Jacobelli slutsatsen att allt inte är frid och fröjd i den kinesiska ekonomin. Samtidigt växer Kinas energikapacitet snabbare än konsumtionen, vilket skulle kunna innebära en överproduktion.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X