Annons
X
Annons
X

Fyra döda vid protester i Jemen

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter vid USA:s ambassad i Jemen i på torsdagen ledde till fyra människors död, och ytterligare 34 personer skadades. Ingen av de skadade ska vara amerikan.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen.
Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen. Foto: AP

Oroligheterna på grund av en amerikansk film har de senaste dagarna spridit sig runt om i den muslimska världen.

Hundratals demonstranter deltog i stormningen av ambassaden i Sanaa i Jemen, uppgav vittnen.

Jemenitisk polis har skjutit ihjäl en demonstrant utanför byggnaden. Ytterligare fem personer skadades när demonstranter försökte storma ambassaden en andra gång, sade en säkerhetstjänsteman.

Annons
X

– Vi gör allt vi kan för att skydda personalen, sade Vita husets talesperson Jay Carney i Washington.

I Egyptens huvudstad Kairo protesterades det också mot den USA-producerade b-filmen ”De oskyldiga muslimerna” som lagts ut på Youtube. På torsdagskvällen hade flera hundra människor skadats under protesterna enligt hälsoministeriet, skriver al-Jazira.

Från Libyen rapporterade den biträdande inrikesministern att fyra personer har gripits för misstänkt inblandning i attentatet mot USA:s beskickning i Benghazi tidigare i veckan då USA:s ambassadör dödades.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi förhör dem eftersom de misstänks ha bidragit till att uppvigla till händelserna vid det amerikanska konsulatet, sade Wanis al-Sharif.

  Samtidigt hotar en milis i Irak, som genomfört upprepade våldsdåd mot utlänningar under inbördeskriget, att attackera amerikanska mål.

  – Brottet mot profeten Muhammed kommer att sätta alla amerikanska intressen i fara och vi kommer inte att förlåta dem för det, säger Qais al-Khazali, ledare för milisen Asaib al-Haq.

  Också i Pakistan har säkerheten skärpts kraftigt vid amerikanska beskickningar.

  – Vi väntar oss protester mot ambassaden och förbereder oss för det, uppger en polischef för AFP.

  Också från Iran och Afghanistan kommer rapporter om protester.

  – Det är en provokation som har fått önskat resultat och som vi nu får leva med. Det är en parallell till Muhammedteckningarna och stormningen av danska ambassaden i Damaskus, säger Ingmar Karlsson, tidigare konsul i Istanbul och Mellanösternexpert.

  Men det behöver inte finnas något samband mellan de senaste dagarnas händelser i Libyen, Egypten och nu senast Jemen, anser Magnus Norell, forskningledare på Utrikespolitiska institutet.

  – De antiamerikanska stämningarna i regionen försvann inte i och med revolutionerna. Man ska inte se samband bara för att dessa saker händer samtidigt.

  Han tror att attacken i Libyen var planerad långt i förväg eftersom den utfördes med avancerade vapen och säger att demonstrationen i Egypten var annonserad innan det här hände.

  – Delar av filmen fanns på You Tube redan i somras, så det här är inte så spontant som man kan tro.

  Samtidigt säger sig skådespelarna och filmarbetarna som deltog i inspelningen av Muslimernas oskuld - den film som skapat stor ilska i den muslimska världen och som anses kränka profeten Muhammed - vara ”grovt vilseledda” av producenten.

  Allt fler tecken tyder på att filmmakaren, som kallar sig Sam Bacile, varken är israel eller jude, rapporterar flera medier i USA. En antimuslimsk filmkonsult, Steve Klein, som deltog i produktionen, säger att regissörens namn säkert är en pseudonym.

  Från Israel rapporteras att myndigheterna inte har hittat någon medborgare vid namn Sam Bacile.

  Israeliske UD-talesmannen Yigal Palmor sade att Bacile är totalt okänd i israeliska filmkretsar. Han lade till att filmskaparen är en ”osäkrad granat och en ofattbar idiot”.

  Jakarta har bett Youtube att blockera det aktuella filmklippet i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land.

  USA meddelade har meddelat att de skickar två jagare till Libyens kust efter attacken mot konsulatet i Benghazi. Amerikanska myndigheter tror att angreppet var en välplanerad räd som bar al-Qaidas kännemärken, snarare än en spontan missnöjesyttring.

  LÄS OCKSÅ:
  Skådespelarna: Vi blev vilseledda

  Fler artiklar om USA-protesterna:

  Vreden mot filmen växer fram svd.se

  Washington TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen.

  Foto: AP Bild 1 av 10

  Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

  Foto: AP Bild 2 av 10

  Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

  Foto: AP Bild 3 av 10

  Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

  Foto: REUTERS Bild 4 av 10

  Protester i Kairo under natten till torsdagen.

  Foto: AP Bild 5 av 10

  Afghanistans president Hamid Karzai ställer in en resa till Norge eftersom han fruktar starka reaktioner även i Afghanistan.

  Foto: ARKIVBILD AP Bild 6 av 10

  USA skickar stridsfartyg och 50 marinkårssoldater till Libyen efter attentatet mot ambassaden. Samtidigt hårdnar klimatet mellan Obama och Romney. I en intervju anklagade Obama sin rival för att skjuta vilt utan att sikta först, något man inte kan göra som president.

  Foto: AP Bild 7 av 10

  USA:s ambassadör Chris Stevens och tre andra amerikaner dödades i attacken i Benghazi på ödesdatumet 11 september.

  Foto: REUTERS Bild 8 av 10

  Vid protesten i Kairo natten till onsdagen revs den amerikanska flaggan ned och ersattes enligt uppgifter med en svart fana.

  Foto: NASSER NASSER/AP Bild 9 av 10

  Natten till onsdagen eldhärjades amerikanska konsulatet i Benghazi och fyra amerikaner dödades.

  Foto: REUTERS Bild 10 av 10
  Annons
  X
  Annons
  X