Annons
X
Annons
X

Fyra döda vid protester i Jemen

Sammandrabbningarna mellan polis och demonstranter vid USA:s ambassad i Jemen i på torsdagen ledde till fyra människors död, och ytterligare 34 personer skadades. Ingen av de skadade ska vara amerikan.

Av AFP, Reuters, TT
(uppdaterad)
Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen.
Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen. Foto: AP

Oroligheterna på grund av en amerikansk film har de senaste dagarna spridit sig runt om i den muslimska världen.

Hundratals demonstranter deltog i stormningen av ambassaden i Sanaa i Jemen, uppgav vittnen.

Jemenitisk polis har skjutit ihjäl en demonstrant utanför byggnaden. Ytterligare fem personer skadades när demonstranter försökte storma ambassaden en andra gång, sade en säkerhetstjänsteman.

Annons
X

– Vi gör allt vi kan för att skydda personalen, sade Vita husets talesperson Jay Carney i Washington.

I Egyptens huvudstad Kairo protesterades det också mot den USA-producerade b-filmen ”De oskyldiga muslimerna” som lagts ut på Youtube. På torsdagskvällen hade flera hundra människor skadats under protesterna enligt hälsoministeriet, skriver al-Jazira.

Från Libyen rapporterade den biträdande inrikesministern att fyra personer har gripits för misstänkt inblandning i attentatet mot USA:s beskickning i Benghazi tidigare i veckan då USA:s ambassadör dödades.

– Vi förhör dem eftersom de misstänks ha bidragit till att uppvigla till händelserna vid det amerikanska konsulatet, sade Wanis al-Sharif.

Samtidigt hotar en milis i Irak, som genomfört upprepade våldsdåd mot utlänningar under inbördeskriget, att attackera amerikanska mål.

– Brottet mot profeten Muhammed kommer att sätta alla amerikanska intressen i fara och vi kommer inte att förlåta dem för det, säger Qais al-Khazali, ledare för milisen Asaib al-Haq.

Också i Pakistan har säkerheten skärpts kraftigt vid amerikanska beskickningar.

– Vi väntar oss protester mot ambassaden och förbereder oss för det, uppger en polischef för AFP.

Också från Iran och Afghanistan kommer rapporter om protester.

– Det är en provokation som har fått önskat resultat och som vi nu får leva med. Det är en parallell till Muhammedteckningarna och stormningen av danska ambassaden i Damaskus, säger Ingmar Karlsson, tidigare konsul i Istanbul och Mellanösternexpert.

Men det behöver inte finnas något samband mellan de senaste dagarnas händelser i Libyen, Egypten och nu senast Jemen, anser Magnus Norell, forskningledare på Utrikespolitiska institutet.

– De antiamerikanska stämningarna i regionen försvann inte i och med revolutionerna. Man ska inte se samband bara för att dessa saker händer samtidigt.

Han tror att attacken i Libyen var planerad långt i förväg eftersom den utfördes med avancerade vapen och säger att demonstrationen i Egypten var annonserad innan det här hände.

– Delar av filmen fanns på You Tube redan i somras, så det här är inte så spontant som man kan tro.

Samtidigt säger sig skådespelarna och filmarbetarna som deltog i inspelningen av Muslimernas oskuld - den film som skapat stor ilska i den muslimska världen och som anses kränka profeten Muhammed - vara ”grovt vilseledda” av producenten.

Allt fler tecken tyder på att filmmakaren, som kallar sig Sam Bacile, varken är israel eller jude, rapporterar flera medier i USA. En antimuslimsk filmkonsult, Steve Klein, som deltog i produktionen, säger att regissörens namn säkert är en pseudonym.

Från Israel rapporteras att myndigheterna inte har hittat någon medborgare vid namn Sam Bacile.

Israeliske UD-talesmannen Yigal Palmor sade att Bacile är totalt okänd i israeliska filmkretsar. Han lade till att filmskaparen är en ”osäkrad granat och en ofattbar idiot”.

Jakarta har bett Youtube att blockera det aktuella filmklippet i Indonesien, världens folkrikaste muslimska land.

USA meddelade har meddelat att de skickar två jagare till Libyens kust efter attacken mot konsulatet i Benghazi. Amerikanska myndigheter tror att angreppet var en välplanerad räd som bar al-Qaidas kännemärken, snarare än en spontan missnöjesyttring.

LÄS OCKSÅ:
Skådespelarna: Vi blev vilseledda

Fler artiklar om USA-protesterna:

Vreden mot filmen växer fram svd.se

Washington TT-AFP-Reuters

Annons
Annons
X

Här stormas den amerikanska ambassaden i Sanaa i Jemen.

Foto: AP Bild 1 av 10

Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

Foto: AP Bild 2 av 10

Upprorsmän krossar fönster till amerikanska ambassaden i Sanaa.

Foto: AP Bild 3 av 10

Amerikanska flaggan bränns i samband med upploppen i Kairo för några veckor sedan.

Foto: REUTERS Bild 4 av 10

Protester i Kairo under natten till torsdagen.

Foto: AP Bild 5 av 10

Afghanistans president Hamid Karzai ställer in en resa till Norge eftersom han fruktar starka reaktioner även i Afghanistan.

Foto: ARKIVBILD AP Bild 6 av 10

USA skickar stridsfartyg och 50 marinkårssoldater till Libyen efter attentatet mot ambassaden. Samtidigt hårdnar klimatet mellan Obama och Romney. I en intervju anklagade Obama sin rival för att skjuta vilt utan att sikta först, något man inte kan göra som president.

Foto: AP Bild 7 av 10

USA:s ambassadör Chris Stevens och tre andra amerikaner dödades i attacken i Benghazi på ödesdatumet 11 september.

Foto: REUTERS Bild 8 av 10

Vid protesten i Kairo natten till onsdagen revs den amerikanska flaggan ned och ersattes enligt uppgifter med en svart fana.

Foto: NASSER NASSER/AP Bild 9 av 10

Natten till onsdagen eldhärjades amerikanska konsulatet i Benghazi och fyra amerikaner dödades.

Foto: REUTERS Bild 10 av 10
Annons
X
Annons
X