Annons
X
Annons
X

Fyra bilder av vardagen som jude i Malmö

(uppdaterad)

Esther Millar, 35

Läkare på vårdcentral och mamma till Adele, 4, och Aaron, 2:

– Det var inte självklart att barnen skulle gå på judiskt dagis, men jag hörde mig för och dagiset är väldigt bra och omtyckt.

Annons
X

– Vi är inte religiösa, och är nog som vilken barnfamilj som helst i Malmö. De flesta judar här är inte så ortodoxa. Vi firar de stora högtiderna, som chanukka, men firar också jul. Min man är inte jude.

– För mig är judendomen traditionen och kulturen, var vi kommer ifrån. Jag har aldrig känt att jag inte kan uttrycka min judiska identitet. Jag är inte orolig för egen skull, men det finns ju galningar överallt och jag kan oroas för barnen.

– Egentligen är det nog våldet i stort som är mer skrämmande än just hot mot judar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Thomas Lunderquist, 43

  Radioproducent och tvåbarnspappa:

  – Det har alltid varit en odramatisk sak för mig att vara jude. Jag är inte religiös, det är traditionen som är viktig för mig. Mina privata koscherregler begränsar sig till att jag inte äter griskött.

  – Jag känner nog ett större ansvar för att bevara min judiska identitet på grund av att jag tillhör en liten minoritet. Jag vill att barnen får utöva sin judiskhet. Vi firar både chanukka och jul.

  – När jag var liten hade församlingen 1500 medlemmar, nu är vi 600. Många lämnar Malmö för att det inte är en stad som är så trevlig att bo i som jude. Jag blir skitförbannad på idioterna som håller på och trakasserar. Det finns en stor flathet från staden där, skolan måste våga se och bemöta den florerande antisemitismen.

  Stephanie Gellberg, 19

  Utbildad musikalartist och segwayguide:

  – Jag kallar mig traditionell jude, jag älskar traditionerna.

  – Det är svårt att leva mer än så i Malmö. Jag är jude i hemmet, utanför är det mer komplicerat.

  – Det finns inga judiska skolor, inga judiska klasser. Kanske hade jag haft mer kunskaper om det judiska om jag gått i judisk skola i Stockholm.

  – Jag är inte rädd, men medveten. Jag väljer att bära davidsstjärnan, det är en identitetssignal, men väljer också att dölja den när jag känner för det.

  – Jag har många judiska kompisar som jag känt ända sedan dagis och våra familjer umgås. Vi har samma religion, följer varandra på vägen och firar de stora högtiderna tillsammans.

  Fred Kahn, 68

  Ordförande i den judiska församlingen och inbodd malmöit:

  – Jag är född i Malmö 1944 och har bara positiva bilder från min egen skolgång. Om något hände, vid den tiden kopplat till nynazister, så reagerade omgivningen starkt.

  – Jag har sällan råkat ut för antisemitiska påhopp, trots att jag är en känd figur. Det är klart att saker har förändrats, att Malmö har förändrats, men jag känner att jag kan röra mig fritt i min stad. Det är delvis de facto så, delvis ett ställningstagande.

  – Motorn är klassisk antisemitism med en ny utgångspunkt i Israel. Man kan inte begära av judisk skolungdom i Malmö att de ska försvara Israels politik lika lite som du kan kräva att alla svenskar ska försvara Reinfeldts politik. Det är jättetrist att familjer vill flytta.

  – Vi har levt med hotbilden även tidigare, för oss är det normaltillstånd och det är förfärligt.

  – Men dagiset är fullt, även efter senaste attentatet.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X