Annons

Fyra åtalas i fildelningsmål

Fyra personer som ligger bakom The Pirate Bay åtalas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. I dag lämnade åklagaren Håkan Roswall in stämningsansökan. ”Jag har inga kommentar, jag vill inte avslöja min strategi förrän det blir rättegång”, säger Håkan Roswall till SvD.se.

Publicerad
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Enligt åtalet har de fyra personerna bland annat skött administrationen och programmeringen för The Pirate Bay och finansierat tjänsten. Det gör att åklagaren Håkan Roswall anser att de kan åtalas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.

I slutet av 2005 och början av 2006 ska de åtalade ha gjort det möjligt för andra personer att bland annat ladda ner gruppen Backyard Babies skiva Stockholm Syndrome, filmer som danska Pusher och flera dataspel. Tjugo fall av musik, nio fall av filmer och fyra fall av datorspel ingår i åtalet.

Roswalls bevisning består bland annat av de misstänktas egna uppgifter och förhör med anställda vid upphovsrättsorganisationerna Ifpi och Antipiratbyrån. Åklagaren hänvisar också till protokollet över datortrafiken och en rad e-postmeddelanden. Åklagaren pekar också på att The Pirate Bay sålt reklam på nätplatsen.

Annons

Åklagaren kräver att de misstänkta betalar 1,2 miljoner kronor till staten. Han vill också ta deras datorer.

Själv har Roswall inga kommentarer till åtalet.

– Jag vill inte avslöja min strategi förrän det blir rättegång, säger han till SvD.se.

SvD.se har sökt ansvariga på Pirate Bay.

Annons
Annons
Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons