Annons

Per Gudmundson:Fyra år av rödgrön ekonomi?

Här är de hetaste ministerkandidaterna som lyfts fram i förhandssnacket inför Stefan Löfvens presentation av nya regeringen på fredagen.
** Magdalena Andersson (S) **
Anders Borgs nemesis, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, är självskriven som finansminister. Hon har i drygt två år tagit matchen mot sin föregångare Borg.
Här är de hetaste ministerkandidaterna som lyfts fram i förhandssnacket inför Stefan Löfvens presentation av nya regeringen på fredagen. ** Magdalena Andersson (S) ** Anders Borgs nemesis, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson, är självskriven som finansminister. Hon har i drygt två år tagit matchen mot sin föregångare Borg. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD.
Publicerad

Efter veckors misshandel av metaforen att ”ladan är tom” presenterade finansminister Magdalena Andersson i går den nya regeringens budgetproposition. Den ger en oroande första inblick i de kommande fyra årens ekonomi. Trösten är att ladu-metaforen kommer att behöva överges – den passar inte särskilt väl när regeringen vill anta rollen som alla goda gåvors givare. Ekonomiskt intresserade väljare lär byta metafor, och i stället undra om den rödgröna regeringen har alla hästar i stallet.

Jobben har varit den svenska politikens ödesfråga alltsedan 1990-talskrisen permanentade en hög arbetslöshetsnivå i landet. Regeringen Löfvens första budget presenterar inga lösningar på problemet. Tvärtom vill regeringen göra det dyrare att anställa, mindre lönsamt att jobba och enklare att leva på ersättningar. Arbetsgivaravgifter för unga och pensionärer höjs, jobbskatteavdraget trappas av, och både taket och golvet i a-kassan höjs, etcetera. Dessa åtgärder kommer att leda till färre riktiga jobb. Regeringen satsar i stället pengarna på trainee-platser, komvux och AMS-åtgärder.

Annons
Annons
Annons