Arbetslösa fick gräva – fynden väckte häpnad

Arkeologisk utgrävning vid Slussen i Stockholm 2014.
Arkeologisk utgrävning vid Slussen i Stockholm 2014. Foto: Leif R Jansson/TT

1930-talets arbetslöshetsbekämpning i Kalmar skänkte oss så mycket ny information att man tvingades skriva om södra Sveriges historia. Arbetslösa icke-arkeologer anlitades till det mödosamma slitet som hör utgrävningar till – och resultaten var häpnadsväckande.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

Fråga: ”Det klagas mycket över att det grävs alldeles för lite på spännande historiska platser, att nästan all arkeologi antar formen av nödutryckningar när det skall anläggas motorvägar, fjärrvärme, broar eller något annat. Skulle man inte kunna använda arkeologiska projekt – jag menar, riktiga spännande utgrävningsprojekt på historiskt intressanta platser – som arbetslöshets­bekämpning? Har man aldrig tänkt på det?”

Dick Harrison: Vare det mig fjärran att komma med synpunkter på svensk arbets­marknadspolitik i den här bloggen, men en av frågorna är lättbesvarad: Ja, det har hänt. Det vill säga, man har inte låtit arbetslösa icke-arkeologer syssla med grävnings­jobbets finlir, men väl allt det andra mödosamma slitet som hör utgrävningar till. Det bästa svenska exempel jag känner till är undersökningen av det medeltida Kalmars hamnområde, Kättilen, beläget omedelbart norr om Kalmar slott.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons