Annons
X
Annons
X

Fynd av människolik tyder på brott

Polisen misstänker att ett förmodat människolik som hittades i skogarna utanför Stenungsund i går utsatts för brott.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Polis och avspärrning vid sjön i Spekeröd utanför Stenungsund. Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

– Allt talar för att det är ett människolik som har hittats och allt tyder på att personen utsatts för brott. Det är ingen tvekan om att man har försökt gömma undan kroppen, säger Thord Haraldsson vid länskriminalen i Trollhättan till TT.

Fyndet gjordes när frivilligorganisationen Missing People anordnade skallgång. Det förmodade människoliket har transporterats till Göteborg för rättsmedicinsk undersökning.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I dag fortsätter polisens tekniker undersöka fyndplatsen i jakten på spår.

  Annons
  X

  Sökinsatsen gjordes för att leta efter en kvinna som varit försvunnen sedan slutet av juli 2010. Hon tros ha mördats, men någon kropp har aldrig hittats. Hennes tidigare sambo åtalades för mord, men friades av både tingsrätt och hovrätt. En försvårande omständighet var det faktum att det inte gick att bevisa att hon mördats, eftersom det inte fanns någon kropp.

  Polisen har efter fyndet haft kontakt med kvinnans anhöriga, men Haraldsson vill inte säga om det finns något som talar för att det verkligen är den eftersökta kvinnans kropp som hittats.

  – Vi jobbar förutsättningslöst i det här skedet. Det finns flera andra försvunna personer också, säger Thord Haraldsson.

  Det tar tid innan polisen med säkerhet vet om det är den försvunna kvinnan som hittats eller inte.

  – I bästa fall kan identifieringen av kroppen vara klar inom ett par dagar. Om det finns tänder så vi kan gå på tandkort. Men om det krävs DNA tar det flera veckor, säger Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland.

  Samtidigt konstaterar han att det ligger det nära till hands att misstänkta att det är kvinnan.

  – Med tanke på fynden i anslutning till kroppen och andra omständigheter så är det snubblande nära att fundera på att det är hon. Vi tänker i de banorna, men så länge vi inte är säkra vill vi inte väcka förhoppningar åt något håll, säger Björ Blixter.

  Enligt personer som var med i skallgången hittades kroppen inlindad i en madrass som täckts med plast eller presenning med ett rep runt omkring, berättar Peder Schillerström, operativ chef för skallgångar på Missing People.

  – Paketet låg under ett par granar med ett par nedhuggna granar ovanpå. När det öppnades för att ta reda på om det var något relevant såg en sjukvårdsutbildad person en ryggrad och då tillkallades polis, säger han.

  Platsen där fyndet gjordes är långt in i skogen i Svartedalens naturreservat.

  – Det är inte lätt att ta sig dit och det är svårt med mobiltäckning, säger Thord Haraldsson.

  Ett större område är avspärrat enligt honom.

  Däremot har polisen hävt avspärrningarna kring en sjö där det också gjordes en del fynd under gårdagen.

  – Det var kläder och en del benrester, men det var sannolikt djurdelar. Att det är kläder i sjön är inte så konstigt med tanke på att det är en badplats nära, säger Thord Haraldsson.

  Stenungsund TT

  Annons
  Annons
  X

  Polis och avspärrning vid sjön i Spekeröd utanför Stenungsund.

  Foto: ADAM IHSE / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X