Annons
Aktieanalys

Peter Benson:FXI: Artificiellt var ordet

FX International är bolaget som ”nyttjar den senaste forskningen inom artificiell intelligens och statistik för att optimera algoritmiska tradingstrategier”.

”Värdelöst”, är Börsplus icke-algoritmiska slutsats om FXI som investeringsalternativ.

Publicerad

Det här blir första och förmodligen sista gången Börsplus skriver om FXI (2,30 kr), eller FX International som bolaget formellt heter.

Så här beskriver man själva sin verksamhet:

”FX International är ett svenskt FinTech-bolag vars verksamhet är algoritmisk handel och artificiell intelligens (AI). Bolaget har sedan 2007 handlat valutor med ett alogritmiskt dataprogram. Dataprogrammet använder avancerade kombinationer av tekniska indikatorer, analysmetoder och handelsregler för att skapa en optimal handelsstrategi. Bolaget har genom detta program bedrivit algoritmbaserad valutahandel med egen tillgångsmassa i kombination med belåning. Bolaget har sedan juni 2010 bedrivit handel i Genova FX, där Bolaget visat att den algoritmbaserade valutahandeln genererar avkastning på investerat kapital som slagit jämförbara index under denna tid.”

Annons

Algoritmisk handel och AI alltså.

Har man jobbat med detta sedan 2010 och dessutom slagit index så borde det finnas någon form av monetärt bevis. Stora vinster? Stora förvaltningsvolymer? Eller åtminstone någon form av tjänsteintäkter?

Men icke. FXI, vars aktie handlas på Spotlight Stock Market, omsatte förra året 0,02 Mkr. Man fick in 20 000 kronor för ”konsultationer”. Året innan var intäkterna 0,2 Mkr så konsulttjänster verkar inte vara framtiden för FXI.

Må så vara. Huvudstrategin för FXI är nämligen att tjäna pengar på fondförvaltning, närmast via den valutainriktade fonden Valor Global FX.

– Den nya ledningen och ägarna har goda kontakter med investerare och målet är att genom dessa kontaktytor bygga upp kapitalet i fonden. Först när fonden är lanserad och kapitaliserad kan marknadsföring ske av fonden till externa investerare, skriver bolaget i ett färskt pressmeddelande.

Enligt styrelseordförande har valutaalgoritmen ”visat positiva resultat sedan starten 2007”.

Här är Börsplus algoritm för att beskriva trovärdigheten i strategin och chansen att FXI blir en bra aktie.

0 x 0 x 0 = 0

Innan vi går vidare längre är det viktigt att nämna att FXI:s VD Ole Helland anser att det är en omstart för FXI och att mycket i Börsplus analys ”är baserat på tidigare historik för bolaget men som inte är aktuellt för tillfället”.

Hela Ole Hellands redogörelse för detta står att läsa om man klickar på rutan bredvid. Det ska dock sägas att Börsplus inte ser att informationen från Ole Helland på någon väsentlig punkt motsäger eller dementerar de fakta på vilka Börsplus slutsatser är baserade.

Det är alltså tre faktorer som gör utsikterna hopplösa för FXI, enligt Börsplus åsikt.

1. Noll trovärdighet inom kapitalresning. Att få in fondkapital är en konstart för sig och FXI har flera år av misslyckanden bakom sig. Att huvudägaren är dömd för insiderbrott är inget plus. Nu är nya personer på plats men deras meritlista inger inget särskilt hopp. Om algoritmen vore så bra som bolaget påstår så borde investerarna stått på kö sedan länge.

2. Noll trovärdighet att FXI får stark position inom AI. Den vedertagna sanningen om AI är att det krävs fyra saker för framgång.

  • Brains – Alltså att man har tillgång till supersmarta ingenjörer, forskare och utvecklare. Efterfrågan på dessa toppkrafter är mycket större än utbudet. Det gäller världen generellt och i Sverige i synnerhet.
  • Capital – Alltså de stora budgetar som krävs för att under lång tid bekosta ”hjärnorna” och allt annat som krävs för att nå framgång. Miljardsatsningar är inget ovanligt inom AI och alla experter är rörande överens om att AI är ett område där storskalighet är en stor fördel. Det duger inte att pyssla runt i liten skala.
  • Regulation – Alltså att verksamheten är förlagd i en regulatorisk miljö som ger maximala frihetsgrader att använda så många dimensioner som möjligt av den ingående datan och att maximera möjligheterna att skapa relevant ”output”. Relevanta regelverk som kan sätta käppar i hjulet kan röra marknadsföring, personuppgifter, upphovsrätt, nationell säkerhet med mera.
  • Data – Råvaran för att driva AI är data. Ju mer data desto större möjligheter. Mycket data med AI-mått mätt har som regel bara de allra största aktörerna, tänk Facebook, Google etc, stater, globala finansbolag och kanske stora mediebolag.

Inte på någon punkt har FXI några konkurrensfördelar. Tvärtom blir det ett stort minus för FXI på samtliga punkter utom möjligen regleringar, där det kanske räcker med ett frågetecken. Klart är att FXI har sämsta tänkbara utgångspunkt när det gäller tillgång till ”brains”, kapital och data.

3. Noll trovärdighet att pengarna räcker. FXI gör nu förluster på cirka 3 Mkr per år och bolaget är skuldsatt. Eget kapital är 1 Mkr om vi räknar bort den extremt immateriella tillgångsposten ”dataprogram” på 4 Mkr. FXI är i akut behov av pengar om man menar man allvar med affärsplanen. Då räcker nettokassan på cirka 1 Mkr inte långt.

FXI är en lottsedel och chans till storvinst kan aldrig helt uteslutas, men här är vi nog 99 procent säkra på vår slutsats. FXI lär snart gå ut med en nyemission. Teckna inte på några villkor.

Betyg: 1 av 6

___________________________

Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons