Annons
X
Annons
X

Fuskvalpar – en fara

Utländska, insmugglade valpar misstänks ha registrerats som avkomma till svenska tikar och har på så sätt fått en falsk stamtavla. De säljs sedan vidare dyrt och kan bära på sjukdomar som riskerar att spridas i Sverige.

Bedragare kan tjäna stora pengar med svenska stamtavlor.
Bedragare kan tjäna stora pengar med svenska stamtavlor. Foto: AP

Familjens nya valp var ett noga övervägt beslut och något som de planerat och diskuterat länge.

– Vi tittade runt på annonser och hittade en på Blocket. Det var så vi trodde att man gjorde, säger pappan.

Snart började den lilla valpen, en fransk bulldogg, att må dåligt. Han fick inte behålla maten och lades in på djursjukhus i flera omgångar. Dessutom led valpen av kvalstersjukdom och blev periodvis aggressiv.

Annons
X

När pappan i familjen började ringa runt bland ägarna till valpens syskon samt pratade med säljaren av valpen väcktes misstankar om att hunden var insmugglad från utlandet.

Jordbruksverket och försäkringsbolag misstänker att det förekommer bedrägerier med illegalt införda valpar som registreras som avkomma till svenska tikar. På så sätt kan de få en stamtavla på falska grunder. Det säljs sedan för en betydligt högre summa än som annars skulle ha varit möjlig.

– I vissa lägen är det mer lönsamt att sälja valparna som svenska, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Jordbruksverket, som är ansvarig myndighet, är medveten om problemet.

Ett fall med misstänkt falskregistrerade valpar avslöjades när de skulle registreras hos Svenska kennelklubben. Enligt ansökningen gällde det renrasiga valpar med stamtavla. Problemet var att kullarna var mycket tätt inpå varandra och det var ovanligt många valpar i kullarna, vilket ledde till misstankar om oegentligheter i samband med ansökan.

Med falsk stamtavla och falska veterinärintyg kan valparna försäkras och sedan säljas vidare till köpare för tusentals kronor. Försäkringsbolaget If har varit i kontakt med lurade köpare och vill nu varna andra. Även om ingen kund har drabbats kan försäkringsbolaget Agria djurförsäkringar bekräfta att de känner till att bedrägerier förekommer.

Svenska kennelklubben har försökt skärpa kontrollerna vid misstanke.

– Om vi skulle misstänka något så har vi har ett kontrollsystem där vi kan begära dna-tester för föräldrar och valpar, säger Petra Valeij på Svenska kennelklubben.

För familjen som köpt den franska bulldoggvalpen blev tillvaron en mardröm. Hunden blev aggressiv och högg familjens sexåriga dotter i ansiktet, utan förvarning.

– Vi beslutade oss för att avliva den. Det är nog det värsta jag gjort, säger pappan.

Hunden hade hunnit bli en del av familjen och det var med stor sorg som de tog beslutet om avlivning. Ändå vill familjen försöka på nytt. De tyckte om rasen fransk bulldogg, och kommer att köpa en ny valp.

– Den här gången blir det bara genom godkänd uppfödare, säger pappan.

Annons
Annons
X

Bedragare kan tjäna stora pengar med svenska stamtavlor.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X