Fusionsplaner piggar upp trög Tokyobörs

Nya fusionsuppgifter har tillsammans med dollarns återvunna styrka hjälpt Tokyobörsen att piggna till en smula efter en nollställd inledning av året.

Under strecket
Publicerad
Annons

De senaste dagarna har Japan mest levt i skuggan av nya oroande rapporter om Nordkoreas kärnvapeninnehav - och vid sidan av de kinesiska nyårsraketerna på andra sidan Japanska havet. Men samtidigt har årets dollaruppgång inneburit att den japanska yenen blir mindre dyr, och det brukar välkomnas på Tokyobörsen.

Dessutom har Japans ledande biltillverkare rapporterat goda siffror - med stort undantag för Mitsubishi.
I veckan kom också uppgifter om nya stora fusionsplaner. Japans tredje största bank- och finansgrupp, Sumitomo Mitsui Financial Group, diskuterar ett samgående med landets näst största mäklarhus och investmentbank, Daiwa Securities. Sumitomo Mitsui och Daiwa förvaltar tillsammans tillgångar för 140 biljoner yen. Det motsvarar cirka 9 500 miljarder kronor, eller drygt en fjärdedel av Japans årliga BNP. Fusionen är inte bara intressant i sig utan ger också börsen förväntningar om fler, efter en period av relativt lugn i Japans bank- och finanssektor.

Annons
Annons
Annons