Annons

Fusionsbygge nu halvvägs till framtiden

Ronald Reagan och Michail Gorbatjov vid brasan på Maison de Saussure i Genève den 19 november 1985. Hade de inte kommit så bra överens hade Gorbatjov kanske aldrig kastat fram den då lösa idé som skulle bli Iter.
Ronald Reagan och Michail Gorbatjov vid brasan på Maison de Saussure i Genève den 19 november 1985. Hade de inte kommit så bra överens hade Gorbatjov kanske aldrig kastat fram den då lösa idé som skulle bli Iter. Foto: Vita huset/AP

150 miljoner grader och mäktiga magneter. Utmaningarna är stora, men den internationella satsningen på att mätta människans energibehov med fusion har nu kommit halvvägs till "första plasman".

Under strecket
TT
Publicerad

"Tillbaka till framtiden"-stjärnan Michael J Fox med hustrun Tracy Pollan framför filmernas DeLorean-bil. Det lilla kraftverket "Mister Fusion" sticker upp som en vit kanna bakpå bilen.

Foto: Diane Bondareff/Universal/APBild 1 av 3

Bygge pågår i Cadarache i södra Frankrike. Bilden är från 2016.

Foto: Claude Paris/APBild 2 av 3

Så här ska framtidens atomreaktor se ut när området är klart. Modellen är från förarbetet till bygget 2005.

Foto: Claude Paris/APBild 3 av 3

Det började med att Ronald Reagan och Michail Gorbatjov kom oväntat bra överens 1985, och är nu på god väg att bli det mest avancerade människan någonsin byggt.

Arbetet med en fusionsreaktor har nått halvvägs, meddelar Iter , den organisation som håller i bygget i södra Frankrike. Generaldirektör Bernard Bigot säger att prognosen därmed står fast att man ska uppnå "första plasman" 2025.

Annons
Annons
Annons