Annons

Life's a showFuriös energi pumpas ut över dansgolvet

Hiroki Ichinose, Janine Koertge, Joseba Yerro Izaguirre, Amanda Åkesson och Micol Mantini i Hofesh Shechters ”Contemporary dance”.
Hiroki Ichinose, Janine Koertge, Joseba Yerro Izaguirre, Amanda Åkesson och Micol Mantini i Hofesh Shechters ”Contemporary dance”. Foto: Lennart Sjöberg

Den fysiska kroppen har väl sällan känts så påtaglig som när Göteborgsoperans dansare drar på trikåerna och kör dubbelkvällen ”Life's a show”. Om kompaniet ibland ger helaftnar som drar åt dansteater, med text och tydligt narrativ, är konceptet här snarare rörelsekonst till musik i läcker ljussättning.

Under strecket
Publicerad

Benjamin Behrends och Emilie Leriche i ”Valley” av Marina Mascarell.

Foto: Lennart Sjöberg

”Contemporary dance” av Hofesh Shechter.

Foto: Lennart Sjöberg

De två koreograferna som skapat varsitt nytt verk är hämtade från den europeiska scenen, internationellt etablerade och ganska direkta i sitt tilltal.

Spanska Marina Mascarell är bland annat huskoreograf vid den experimentella plattformen Korzo Theater i Haag och har tidigare koreograferat för såväl Skånes dansteater som Göteborgsoperan. Hennes nya verk ”Valley” börjar i ett vibrerande mörker. Salongen översköljs av Ben Frosts olycksbådande, filmiska ljudvågor – som höll jorden på att gå under. Och när dansarna kommer till synes är det en samling individer som både vill sticka ut, betrakta de andra och ibland ta skydd under de bitar av formbart filttyg som täcker scengolvet.

Annons
Annons
Annons