Annons

Funktionshindrade kartlagda i olagligt register

Ett assistansbolag har kartlagt funktionshindrade över hela landet i ett olagligt register – och kallar dem bland annat för ”fitta”. Det kan SvD avslöja efter att ha kommit över arbetsmaterial som tillhört en tidigare anställd på bolaget. De sekretessbelagda personuppgifterna fick bolaget tillgång till via en insider på Försäkringskassan, enligt myndighetens egen utredning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Orter där assistansbolaget kartlagt tusentals funktionshindrade.

Foto: SvD

Anteckning som man misstänker har gjorts av en tidigare anställd på ett assistansbolag. Kvinnan har även varit handläggare på Försäkringskassan.

Foto: Adam Wrafter

Orter där assistansbolaget kartlagt tusentals funktionshindrade.

Foto: SvD
Orter där assistansbolaget kartlagt tusentals funktionshindrade.
Orter där assistansbolaget kartlagt tusentals funktionshindrade. Foto: SvD

”En fitta”, ”ring absolut inte”, ”redan vår”. Så beskrivs funktionshindrade i ett omfattande register som en anställd på ett assistansbolag har upprättat.

Bolaget uppges ha haft listor med sekretessbelagda uppgifter om uppemot 5 000 personer med funktionsvariationer, som bolaget sett som potentiella ”kunder”.

Det är ungefär tredjedel av alla assistansberättigade i Sverige.

Som SvD tidigare berättat finns det flera fall där känslig information om funktionshindrade lämnats ut till assistansbolag via medarbetare inifrån Försäkringskassan. Det här ärendet är ett av fem insiderfall som Försäkringskassan upptäckt under 2016. Information har hamnat i händerna på ett bolag som på ett systematiskt sätt kartlagt funktionshindrade i ungefär två års tid, enligt Försäkringskassans utredning.

Annons
Annons

Anteckning som man misstänker har gjorts av en tidigare anställd på ett assistansbolag. Kvinnan har även varit handläggare på Försäkringskassan.

Foto: Adam Wrafter

I det registerutdrag som SvD tagit del av finns uppgifter om cirka 100 funktionshindrade – men Försäkringskassan tror att det totalt kan handla om många fler.

Kvinnan som, enligt Försäkringskassan, fick i uppdrag att ta telefonkontakt med de potentiella kunderna beskriver att assistansbolaget bedrev en ”hetsjakt” – en jakt som hon själv blev en del av.

Anteckning som man misstänker har gjorts av en tidigare anställd på ett assistansbolag. Kvinnan har även varit handläggare på Försäkringskassan.
Anteckning som man misstänker har gjorts av en tidigare anställd på ett assistansbolag. Kvinnan har även varit handläggare på Försäkringskassan. Foto: Adam Wrafter

Det var nämligen samma kvinna som agerade insider och tog fram underlaget via olagliga dataintrång under sin anställning på Försäkringskassan – för att sedan börja jobba för det privata bolaget, visar Försäkringskassans utredning.

Funktionshindrade i nästan 50 olika städer finns med på listan. Det finns inte anteckningar om alla, men i några exempel framgår det vad brukaren gjorde under samtalet, var han eller hon befann sig, hur många assistenter personen är i behov av och hur många timmar assistans per dygn personen har rätt till.

Det finns också kontaktuppgifter till gode män, som har full insyn i brukarnas ekonomi.

Den grövsta personbeskrivningen är ”fitta somalier”.

Kvinnan gjorde också sökningar i Försäkringskassans system om 18 personers bostadsbidrag, föräldrapenning och underhållsstöd. Handlingen klassas som misstänkt grovt dataintrång. Kvinnan polisanmäldes och förundersökning pågår.

Annons
Annons

Försäkringskassan har stoppat utbetalningen till bolaget.

– Reformens grundsyfte var att brukarna skulle äga rätten att själva välja, inte bli jagade av oseriösa bolag eller brottsliga aktörer, säger Linus Nordenskär, nationell försäkringssamordnare, som har drivit Försäkringskassans utredning om bolaget och den före detta anställda.

En tidigare anställd på Försäkringskassan kallar en brukare för ”fitta somalier”. Vad tänker ni om det?

– Vi kan inte säga exakt vem som skrivit det eller varför. Vi vill inte spekulera i det utan det får stå för den personen. Men det är ett fruktansvärt uttryck och fullständigt oacceptabelt.

Har ni upptäckt något fall som liknar det här?

– Det här är ett av de absolut tydligaste exemplen på hur oseriösa aktörer agerar i branschen. Vi har sett flera fall där man kontaktat brukare i värvningssyfte på olämpliga sätt, men just de här listorna var något nytt för oss.

Vad kan ni säga till brukare och deras anhöriga som är oroliga att de blivit listade på det här sättet?

– Vi beklagar självfallet att det har skett. Det är en brottslig handling och vi har polisanmält både företrädaren och den före detta anställda. Det är beklagligt att brukarnas integritet blir kränkt. Upplever man att man blir kontaktad av oseriösa bolag ser vi gärna att man tar kontakt med oss eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det aktuella bolaget, som har bytt namn och företrädare, gjorde en vinst på 4,6 miljoner enligt den senaste årsredovisningen. Bolagets omsättning ökade extremt mellan åren 2014 och 2015, med över 900 procent enligt årsredovisningen.

Företrädare för företaget skriver att ”bolagets ambition är att värva nya kunder och öka omsättningen ytterligare”.

När bolagets metoder blev kända anmälde Försäkringskassan bolaget till IVO. Tillståndet drogs in för företaget förra året, även om man kort därefter startade ett nytt med samma organisationsnummer.

Är uppfattningen på Försäkringskassan att det råder en hetsjakt på brukare?

– Den privata marknaden blir allt större och den kommunala verksamheten backar. Ett tecken på att det råder intensiva värvningsförsök är att det finns bolag som gjort stora vinster på kort tid. Det tittar Försäkringskassan och IVO närmare på, säger Linus Nordenskär.

Vad tittar ni på?

– Om dessa bolag som går med höga vinster har ett korrekt beteende.

SvD har sökt mannen som var företrädare för bolaget under tiden som detta uppges ha skett. Mannen har via ombud nekat intervju och säger att man inväntar polisutredningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons