Annons

Funktion som ger eko

På en höjd i Vikingshill har Felicia Oreholm byggt sig ett miljöhus som lämnar minimala avtryck i ekosystemet. Miljön har även stått i fokus när det gäller inredningen.

Under strecket
Publicerad

Trädgården är vild. Felicia tycker att det passar hennes personlighet bättre.

Foto: THERESE JAHNSONBild 1 av 10

Duschen med värmeåtervinning är ett specialprojekt. Den är klädd med fransk kalkputs.

Foto: THERESE JAHNSONBild 2 av 10

Den blåvita tavlan i trappan är ytterligare en batik gjord av Felicias farmor som var arkitekt och konstnär.

Foto: THERESE JAHNSONBild 3 av 10

Här bor Felicia Oreholm, 42 år, i ett miljöhus hon själv har skapat. I grunden är hon fotograf, har varit fotoassistent hos Irving Penn, men är nu på heltid miljöstrateg i hållbart byggande och undervisar, projekterar och föreläser.

Foto: THERESE JAHNSONBild 4 av 10

Hundarna i betong var tänkta att pryda berget bredvid huset, men nu agerar 40-kilosbjässarna vakthundar vid fönstret i köket i stället.

Foto: THERESE JAHNSONBild 5 av 10

Fåtöljen med fotpall är fyndade på Blocket för 100 kronor. På tavellister kan konsten varieras efter tycke och humör. Bra förvaring är A och O i ett hem, bakom flera skåp döljer sig ytterligare skåp – på hjul för att de lätt ska kunna förflyttas.

Foto: THERESE JAHNSONBild 6 av 10

Den verklighetstrogna träelefanten är köpt på Metropol auktioner och är ett av de inköp Felicia Oreholm är mest nöjd med.

Foto: THERESE JAHNSONBild 7 av 10

Butiksinredning är en passion. Både köksön och flera skåp, som det gamla hattskåpet i bakgrunden, fungerar numera som bruksmöbler i Felicias hem. Liksom mycket annat är den röda skrivbordslampan ett begagnat fynd. I hyllorna intill ryms mat, dryck och minnen.

Foto: THERESE JAHNSONBild 8 av 10

Bakom draperierna är det sovdags, eller tid för tv-tittande. Kläderna hänger fritt på klädstänger.

Foto: THERESE JAHNSONBild 9 av 10

Fällen, en present från Felicias syster, är skön att sitta på.

Foto: THERESE JAHNSONBild 10 av 10

Det blåser kyliga vindar från havet och himlen är dystert grå. Men vad gör väl det när man sitter inomhus med värmande tofflor och lyssnar till en sprakande brasa samtidigt som doften av nybakat sprider sig. Entrévåningen hemma hos Felicia består till största del av ett välkomnande kök med gott om plats för umgänge. Köksön i ena änden av rummet agerade en gång försäljningsdisk i en herrekipering. Möbeln fick Felicia fatt på genom auktionssajten Metropol. Nu rymmer den spis, dubbla kylar och skafferi.

– Jag köpte den redan innan jag hade tillgång till tomten, sedan stod den ute i tre år. Fanerytan förstördes men i övrigt klarade den sig. När jag sedan tvättade, slipade och betsade blev den riktigt fin, säger Felicia och dukar fram kaffe och kaka på det rustika och rejäla köksbordet, även det ett fynd från Metropol.

Annons
Annons
Annons