Annons

Tove Lifvendahl:Fundamentet i Moderaterna har vittrat sönder

Rak i ryggen. Anna Kinberg Batra gjorde en värdig sorti när hon på fredagens presskonferens meddelade att hon avgår som partiledare.
Rak i ryggen. Anna Kinberg Batra gjorde en värdig sorti när hon på fredagens presskonferens meddelade att hon avgår som partiledare. Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

Ett stort betongparti till vänster. Ett stort betongparti till höger. Lite mindre partier med andra profiler. De två stora tar, var för sig och ibland gemensamt, ansvar för att genomföra den politik som sällan ger snabba cash i opinionsmätningarna, men som är nödvändiga för landets vällevnad. Så har modellen för det parlamentariska underlaget sett ut i många länder under många decennier. Nu utmanas den framför allt av att partier motsvarande Sverigedemokraterna ruckar balansen och försvårar för invanda majoriteter, vilket gör terrängen svårnavigerad.

Moderaterna har under många år varit betongpartiet till höger. På gott och på ont. Betongpartier förändras inte så enkelt, och det gör dem å ena sidan tröga och mellan varven lite efter sin tid, å andra sidan blir resultatet att de blir mycket pålitliga i sina värderingar och åsikter. Man vet var man har dem. De hinner inte alltid vända kappan efter vinden och blir därför mindre opportunistiska. Att lita på. Högern, som det stod på affischerna 1952.

Annons
Annons
Annons