Annons
X
Annons
X

Fult av SVT att hålla oss utanför debatten

SVT:s partiledardebatt i söndags kväll var ett svek mot väljarna. Debatten hade utannonserats som en debatt inför EU-valet. Ändå fick inte Piratpartiet delta, trots att partiet har två mandat i EU-parlamentet. Det skriver företrädare för Piratpartiet.

Oppositionsledaren Stefan Löfven, Socialdemokraterna, och statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, inför partiledardebatten i SVT i söndags kväll.
Oppositionsledaren Stefan Löfven, Socialdemokraterna, och statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, inför partiledardebatten i SVT i söndags kväll. Foto: MAJA SUSLIN/TT

BRÄNNPUNKT | PARTILEDARDEBATTEN

I söndags kväll sände SVT en partiledardebatt i Agenda. När SVT utannonserade debatten för någon månad sedan beskrevs den på deras webbplats som en debatt inför både valen till EU-parlamentet och Riksdagen. Trots detta var endast riksdagspartierna - och således inte Piratpartiet, som sitter i EU-parlamentet - inbjudna till debatten.

Många, från miljöpartistiska kommunpolitiker till CUF:s förbundsordförande, reagerade på denna exkludering av ett EU-parti från en EU-debatt. Tusentals personer protesterade också på nätet mot det orimliga i att Piratpartiet inte bjöds in.

SVT svarade på tittarstormen, inte genom att bjuda in Piratpartiet, utan genom att ta bort alla referenser till EU-valet från SVT:s webbplats och poängtera att detta uteslutande var en riksdagsdebatt , och något som EU-parlamentets partier således inte var relevanta i.

Annons
X

Detta visade sig emellertid vara en felaktig beskrivning från SVT:s håll. Redan innan partiledardebatten kallade SVT Rapport den för en ”debatt inför valet till EU-parlamentet”, när Rapports nyhetsankare samma dag påannonserade debatten inför hundratusentals tittare. Väl under debatten avhandlades bland annat EU:s fria rörlighet, som är en direkt EU-fråga, och flera andra ämnen som har stark koppling till EU, däribland klimatet och flyktingmottagande. ”Vi har pratat mycket om EU här idag”, kommenterade SVT:s programledare själv mot slutet av debatten. Efter debatten - när kritik från bland andra SvD:s Göran Eriksson kommit om att den i ännu högre grad borde handlat om EU-valet - försvarade sig SVT:s projektledare med att många frågor hade ”bäring på EU-valet” (SvD 5/5).

Således kan konstateras att partiledardebatten berörde såväl riksdags- som EU-frågor, precis som SVT gått ut med från början. Den tillfälliga retoriska reträtten från EU-fokuset innan debatten var endast spel för gallerierna ägnat att motivera uteslutningen av Piratpartiet.

Det är förstås trist för oss pirater att exkluderas, men framför allt är SVT:s uteslutningsbeslut ett svek mot väljarna. Som en del av den tredje statsmakten och public service är det SVT:s skyldighet att utsätta alla makthavare för kritisk granskning. Att strunta i att granska ett parti som haft mycket makt i Bryssel de senaste fem åren är ett svek mot de 225 000 väljare som röstade på Piratpartiet 2009 och vill veta hur vi förvaltat detta förtroende, liksom mot alla andra miljontals väljare som nu ska välja parti inför årets EU-parlamentsval.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Piratpartiet vill inget hellre än att utsättas för hård, kritisk granskning på lika villkor som övriga partier. När SVT:s Agendainte tar sitt ansvar får medborgarna göra det åt dem. Vi finns alltid tillgängliga över internet för att besvara frågor, diskutera och bemöta kritik. Piratpartiet är ständigt redo att motivera varför vi agerat som vi gjort i EU och berätta om hur vi vill arbeta i Bryssel fem år till, för att försvara de mänskliga rättigheterna på och utanför internet.

  CHRISTIAN ENGSTRÖM

  EU-parlamentariker för Piratpartiet

  GUSTAV NIPE

  kandidat till EU-parlamentet för Piratpartiet

  TORBJÖRN WESTER

  kandidat till EU-parlamentet för Piratpartiet

  LEO RUDBERG

  kandidat till Stockholms stadsfullmäktige för Piratpartiet

  Annons
  Annons
  X

  Oppositionsledaren Stefan Löfven, Socialdemokraterna, och statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, inför partiledardebatten i SVT i söndags kväll.

  Foto: MAJA SUSLIN/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X