Annons

Per Gudmundson:Fulspelet bakom Löfvens genväg till extra val

**”Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.”**  
Statsminister Löfven efter att han lämnat besked om extra val sedan riksdagen röstat ned budgeten med siffrorna 182–152 och i stället antagit Alliansens.
**”Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke.”** Statsminister Löfven efter att han lämnat besked om extra val sedan riksdagen röstat ned budgeten med siffrorna 182–152 och i stället antagit Alliansens. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Under strecket
Publicerad

Det finns en anledning till tremånadersgränsen för när extra val får utlysas. De som skrev grundlagen ansåg att den tiden ska användas för att förhandla fram en hållbar regering i en krånglig situation. På tre månader hinner frågan stötas och blötas. Om man misslyckas med regeringsbildningen finns också möjligheten till nya talmansvändor. Det ska mycket till för att man ska förkasta ett valresultat.

Stefan Löfven tog en genväg när han efter blott 62 dagar förklarade att det blir nyval. Rent tekniskt har valet inte utlysts – det sker först den 29 december – men i praktiken utlystes det extra valet på onsdagseftermiddagen.

Annons
Annons
Annons