Annons

FullversionVänta inte med kommunal polis

Justitieminister Thomas Bodström tar lätt på polisens frånvaro i vardagen (SvD Brännpunkt 15/5). För att bekämpa majoriteten av alla brott behövs inte en statligt styrd poliskår. En kommunal poliskår skulle lättare kunna tackla den brottslighet som drabbar oss i vår vardag, skriver kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund och instämmer med förre rikspolischefen Björn Eriksson.

Under strecket
Publicerad

”Polisen, var god vänta.” Så låter det kanske inte när man ringer – men vänta får man ofta och alltför länge. Gäller det vanliga inbrott så är det troliga att polisen inte kommer alls.
Polisens närvaro är inte uppskattad av alla men långt fler är upprörda över polisens frånvaro.

Detta tar landets justitieminister lätt på, vilket också märks när han på SvD Brännpunkt (15/5) avfärdar våra förslag att kommunalisera delar av polisens verksamhet. Med vårt förslag, som delas av f d rikspolischefen Björn Eriksson, hoppas vi få se polisen rycka ut i verkligheten och inte enbart på bio och tv.
Det är i vår vardag – och än mer vid våra helger – som polisen måste finnas i sinnevärlden.
Thomas Bodström blåser faran över genom att proklamera att vi får fler poliser (huvudsakligen som ersättare för dem som går) och att alla ska få nya verktyg. Han lyfter fram telefonavlyssning och buggning men borde också kunna påskynda arbetet med ett utvidgat DNA-register, som vi kristdemokrater länge ivrat för.

Annons
Annons
Annons