Annons

Fullversion/Wanjas solidaritetLO berövar människan värdighet

Statsvetaren Erik Moberg sparkar mot de svagaste på arbetsmarknaden i sitt inlägg på SvD Brännpunkt den 11/4 2005. I realiteten vill han avskaffa fackföreningarna och kollektivavtalen, skrev LO:s Wanja Lundby-Wedin och Erland Olausson i en replik igår. Här svarar Erik Moberg.

Publicerad

I sin replik på min artikel ”Avskaffa fackets makt” påstår LO:s Wanja Lundby-Wedin och Erland Olauson att jag vill ersätta kollektivavtalen med 3,5 miljoner individuella avtal, att jag vill avskaffa fackföreningarna och att enligt min mening allt blir bra bara alla får klara sig själva. Och så konstaterar de att detta bara är trams.

Javisst är det trams, eftersom det saknar all täckning i min artikel. Allt är karikeringar och förvanskningar. Jag förstår mycket väl att det i förhandlings- och avtalssammanhang finns skalfördelar precis som i de flesta andra aktiviteter. Jag förstår också att det därför ofta kan vara rationellt för alla parter om arbetstagare sluter sig samman, till exempel i fackföreningar, för att gemensamt förhandla med arbetsgivaren om anställningsvillkoren.

Annons
Annons
Annons