Fullt möjligt att Jesus verkligen botade sjuka

Jesus botar en lam man i Kapernaum. Målning från 1300-talet i det serbisk-ortodoxa klostret Visoki Dečani i Kosovo.
Jesus botar en lam man i Kapernaum. Målning från 1300-talet i det serbisk-ortodoxa klostret Visoki Dečani i Kosovo. Foto: Fine Art Images/TT

I äldre kulturer var det inte ovanligt med människor som fick rykte om sig att ha helande krafter. Därför kan vi kan anta att Jesus blev känd för sin förmåga att bota människor från fysiska och psykiska åkommor.

Under strecket
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: TT
Annons

För några månader sedan fick jag frågan om Jesus gick på vatten, vilket jag besvarade synnerligen skeptiskt. Allt talar, skrev jag, för att mirakelberättelsen inte vittnar om en verklig händelse utan har fungerat som ett illustrativt element i fornkyrkans förkunnelse. Huruvida historien ytterst går tillbaka på något som lärjungarna trott sig ha upplevt är omöjligt att klarlägga, men det är inte heller poängen med berättelsen. Nu har jag fått en följdfråga. De flesta historierna om Jesu mirakler handlar ju inte om att gå på vatten och stilla stormar utan om att bota sjuka. Vad säger historiker om detta?

Redogörelserna för hur Jesus botar sjuka är så talrika att de svårligen kan bortförklaras utan vidare. Medan naturmiraklerna (om vatten, stormar, etc.) behandlar enstaka företeelser, vilka litterärt sett hade varit lätta att byta ut mot andra, är sjukdomsbotandet ett starkt element som genomsyrar evangelietexterna från början till slut. Den enklaste förklaringen är att evangelisterna har skrivit mot bakgrund av en solid tradition, enligt vilken Jesus verkligen hade kraften att återge människor hälsan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons