Annons

Linda Bakkman:Klokt att börja dagen med havregrynsgröt

Svenska ungdomar får i sig för lite fullkorn.
Svenska ungdomar får i sig för lite fullkorn. Foto: Illustration: Thomas Molén

Fullkorn har flera hälsofördelar. Men trots en uppsjö av produkter har många svenskar svårt att få i sig tillräckligt. Tips: en stor del av dagsbehovet tillgodoses redan vid frukosten.

Under strecket
Publicerad

Ett högre intag av fullkorn kan kopplas till lägre risk för hjärt- och kärlsjukdom, typ 2 diabetes och cancer. Det blev slutsatsen i en stor metaanalys som viktade resultatet från 45 studier på området.

I flera epidemiologiska undersökningar har ökad fullkornskonsumtion även kopplats till lägre risk för övervikt och fetma. Och i en nyligen publicerad interventionsstudie på överviktiga 45–70 åringar såg man att fullkorn hade flera positiva effekter. Bland annat var hälsomarkörer rörande inflammation och levervärden bättre hos gruppen som under 12 veckor fick äta mer fullkorn än hos de som åt motsvarande mängd raffinerade produkter.

Annons
Annons
Annons