Annons
X
Annons
X

Fulländat drama om dem som såg kraschen komma

”The big short” är en mästerlig film, obligatorisk för den som vill förstå vad som egentligen hände de där åren som ledde fram till en av de värsta börskrascherna i historien.

(uppdaterad)
Biohösten 2016
[object Object]
Jeremy Strong, Rafe Spall, Hamish Linklater, Steve Carell, Jeffry Griffin och Ryan Gosling. Foto: Jaap Buitendijk/TT
Betyg: 6 av 6

The big short

Regi
Adam McKay
Medverkande
Ryan Gosling, Christian Bale, Steve Carell, Melissa Leo, Marisa Tomei
Längd
2 tim 10 min

Från 7 år.

**Den 24 september **2008 beviljade USA:s president George W Bush 700 miljarder dollar i akut stöd till en rejält stukad finanssektor. 700 miljarder dollar är i dagens dollarvärde 6 007 miljarder kronor. En saftig nota för att upprätthålla ett till synes genomkorrupt system. På Wall Street är det idag några år senare nästan som om inget har hänt: många gör sig återigen perverst förmögna.

Det krävs en sällsynt begåvning för att förvandla förspelet till bostadsbubblan som utlöste den världsomspännande ekonomiska krisen 2007–2008 till två timmar lika rafflande som underhållande spelfilm. Med verk som ”Anchorman – legenden om Ron Burgundy”, ”Step brothers” och ”The other guys” i bagaget har regissören Adam McKay tillsammans med Will Ferrell inmutat ett eget komediimperium i Hollywood (förutom flera andra film- och tv-samarbeten ligger de bakom humorsajten Funny or die).

Nu har alltså samme McKay förvandlat Michael Lewis reportagebok ”The big short” till en av årets första riktiga biofullträffar. Men för att ens få möjlighet att göra en film om finanskrisen (varning för torrt ämne!) var McKay först tvungen att gå med på filmbolagets krav om att färdigställa en uppföljare till ”Anchorman”. ”The big shorts” relativt blygsamma budget skvallrar också om att filmens stjärnor gått ned rejält i lön för att filmen ens skulle kunna bli gjord. Detta är ett projekt sprunget ur lust, och det märks på resultatet.

Annons
X

Det är mitten av 00-talet och på olika håll börjar ett par nyckelpersoner intressera sig för den lukrativa handeln med så kallade subprimelån, lån som 
ges till människor som egentligen inte har råd med en villa i den amerikanska drömmen-storlek. I ett idealt scenario ska tillgången – bostaden – öka i värde varpå låntagaren kan belåna sig ytterligare. Istället händer det som ingen tror är möjligt: bostadspriserna sjunker efter en topp 2006 och bostadsägare får svårare att omfinansiera sina lån. Snart skakas hela världsekonomin i grunden. Islands banksystem kollapsar. Storbritannien drabbas hårt, tidningarna förklarar landets 16–24-åringar vara en ”förlorad generation”. 

Men hedgefondchefen Michael Burry (ge Christian Bale en Oscar för denna roll!) ser systemfelet, och när han börjar göra oväntade, storskaliga investeringar vet snart också aktiehandlaren Jared Vennett (Ryan Gosling). Liksom hedgefondchefen Mark Baum (Steve Carell). Och till och med småspelarna Charlie Geller och Jamie Shipley (John Magaro och Finn Wittrock) vet: det är något extremt ruttet med det amerikanska finanssystemet. Det visar sig nämligen att försäljningen av så kallade collateralized debt obligation (CDO:s), ett värdepapper som går ut på att olika obligationer ompaketeras och säljs på nytt, håller på att implodera.

Inte oväntat dras ”The big short” med ett mansproblem, något som tydliggörs och förvärras av scener som den där Maggie Robbie, hennes enda insats i hela filmen, sittandes i ett badkar ska förklara vad mortgage bonds och subprimelån är för något. I övrigt ser vi en sorgligt underanvänd Marisa Tomei flimra förbi i två sekunder (som hustru och mamma), samt förvisso minnesvärda men alltför små insatser av både Adepero Oduye (som Kathy Tao, Steve Carells chef) och Melissa Leo (som Georgia Hale, analytiker vid kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's).  

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men ”The big short” är en mästerlig film, flinkt regisserad och med en fantastisk rytm i klippningen, därtill obligatorisk för den med en önskan om att förstå vad som egentligen hände de där åren som ledde fram till en av de värsta börskrascherna i historien. Den är definitivt den mest underhållande film du kommer att se där ord som CDO, tranches och subprimelån dominerar dialogen till 90 procent. Sensmoral: CDO-obligationerna, orsaken till hela kraschen, säljs fortfarande, nu till ännu högre belopp – men under nytt namn.

  Annons

  Jeremy Strong, Rafe Spall, Hamish Linklater, Steve Carell, Jeffry Griffin och Ryan Gosling.

  Foto: Jaap Buitendijk/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X