Fulla frysar pressar löjromspriset

Kalix löjrom är ett av få livsmedel i Sverige som fått en skyddad ursprungsmärkning. Det får inte gå mer än 24 timmar från det att siklöjan når kajen tills att det finns en färdig produkt. I år har grossisterna inte varit lika heta på gröten att köpa in årets rom då förra årets finns kvar i lagren på grund av lägre åtgång under coronapandemin. Arkivbild.
Kalix löjrom är ett av få livsmedel i Sverige som fått en skyddad ursprungsmärkning. Det får inte gå mer än 24 timmar från det att siklöjan når kajen tills att det finns en färdig produkt. I år har grossisterna inte varit lika heta på gröten att köpa in årets rom då förra årets finns kvar i lagren på grund av lägre åtgång under coronapandemin. Arkivbild. Foto: Susanne Lindholm/TT

Fyndpris på exklusiv Kalix löjrom till nyår? Inte omöjligt. Årets fiskefångst och frysar fulla med förra årets rom pressar priset på den norrbottniska delikatessen.

Helena Wande/TT
Publicerad
Annons

Nu är det slutfiskat för den här säsongen. De sista trålarna med siklöja som bär på den eftertraktade Kalix löjrommen angjorde kaj i söndags.

I år hade fiskarna möjlighet att ta upp maximalt 880 ton siklöja, en höjning från 700 ton i fjol. Men olika omständigheter gjorde att fisket i år inte nådde taket. Drygt 750 ton blev totalfångsten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons