Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Fargo Full pott: Nya Fargo är fulländad

Det första avsnittet av den tredje ”Fargo”-säsongen överträffar alla tidigare omgångar. Upplevelsen är unik och Ewan McGregor excellerar i en Emmy-vinnande dubbelroll.

Carrie Coon.
Carrie Coon. Foto: HBO Nordic
Tv-våren 2017

Fargo

Regi
Noah Hawley
Genre
Drama
Medverkande
Ewan McGregor, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, David Thewlis, Michael Stuhlbarg

Manus: Noah Hawley. Säsong 3. HBO Nordic.

Betyg: 6 av 6

Att tillvaron består av en serie till synes slumpartade händelser och interaktioner, som i sin tur leder till nya situationer och fler händelser som till slut utgör ett liv, är något bröderna Coen tagit fasta på i sitt filmvärv. I rollen som upphovsperson för tv-versionen av ”Fargo” för Noah Hawley arvet vidare. Vissa kommer förmodligen att provoceras av den oansenliga tillfällighet – en pårökt smågangster som tappar en lapp med adress och därför bryter sig in i fel hus – som den tredje säsongen av denna unika tv-upplevelse tar avstamp i. Trots det uppenbart elementära: nog är det så att obetydliga detaljer ofta formar våra liv mer än vi tror?

I tv-versionen av ”Fargo” tar Noah Hawley fasta på det som gjorde Coens film unik: det säregna persongalleriet, den karakteristiska och korthuggna dialogen, den parallella skildringen av brottslingar och polisväsende, de byråkratiska absurditeterna samt, kanske främst, den uppgivna insikten att människor är kapabla att orsaka varandra oändlig smärta och lidande. Orsaken tycks nästan alltid kunna tillskrivas för lite, eller för mycket, pengar.

Efter ett tidshopp på 27 år, från den första säsongens 2006 till den andra säsongens 1979, befinner vi oss nu åter i modern tid: i ett, givetvis, kylslaget Minnesota år 2010. Bröderna Emmit och Ray Stussy – spelade av en enastående Ewan McGregor, en Emmy-vinst borde vara självklar – har olika framgång i livet. Emmit är Minnesotas parkeringsplatskung, välbeställd med ordnat hemmaliv och väl tilltagen villa, gränsande till palats. Ray jobbar som övervakare, är småfet, tunnhårig och skuldsatt, men vill låna ytterligare pengar av brodern för att kunna köpa en förlovningsring till flickvännen Nikki Swango (Mary Elizabeth Winstead), som Ray olämpligt nog själv är övervakare åt.

Annons
X

Det är vid dessa ömkliga människors umbäranden den tredje säsongen uppehåller sig. Den missunsamme Ray vill åt ett frimärke som hänger på broderns vägg (som för övrigt föreställer Sisyfos som rullar sitt klippblock, att jämföra med den andra säsongens tredje avsnitt som heter just ”The myth of Sisyphus” – möjligen övertydligt men finns det något ”Fargo” vill säga är det väl att det mänskliga livet är absurt). Men en namnförveckling, och livet tar plötsligt en annan vändning, för alla inblandade.

En av dessa är Gloria Burgle (Carrie Coon), polischef som hittar sin far Ennis Stussy, notera efternamnet, mördad. När hon undersöker faderns hus i jakt på den skyldiga stöter hon på en dold lucka i trägolvet där det ligger en låda med science fiction-böcker. En första glimt av faderns hemligheter.

Avsnittet är mästerligt uppbyggt och unikt, såtillvida att i princip samtliga komponenter – dialog, manus, skådespelarinsatser, biroller (David Thewlis! Michael Stuhlbarg!), musikläggning och, framför allt, fotot – är fulländade.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Finns det något vi med säkerhet kan förutsätta, är det att det lär bli blod.

  Recensionen bygger på det första avsnittet av den tredje säsongen av ”Fargo”.

  Annons

  Carrie Coon.

  Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X