Annons

FargoFull pott: Nya Fargo är fulländad

Carrie Coon.
Carrie Coon. Foto: HBO Nordic

Det första avsnittet av den tredje ”Fargo”-säsongen överträffar alla tidigare omgångar. Upplevelsen är unik och Ewan McGregor excellerar i en Emmy-vinnande dubbelroll.

Under strecket
Publicerad

Att tillvaron består av en serie till synes slumpartade händelser och interaktioner, som i sin tur leder till nya situationer och fler händelser som till slut utgör ett liv, är något bröderna Coen tagit fasta på i sitt filmvärv. I rollen som upphovsperson för tv-versionen av ”Fargo” för Noah Hawley arvet vidare. Vissa kommer förmodligen att provoceras av den oansenliga tillfällighet – en pårökt smågangster som tappar en lapp med adress och därför bryter sig in i fel hus – som den tredje säsongen av denna unika tv-upplevelse tar avstamp i. Trots det uppenbart elementära: nog är det så att obetydliga detaljer ofta formar våra liv mer än vi tror?

I tv-versionen av ”Fargo” tar Noah Hawley fasta på det som gjorde Coens film unik: det säregna persongalleriet, den karakteristiska och korthuggna dialogen, den parallella skildringen av brottslingar och polisväsende, de byråkratiska absurditeterna samt, kanske främst, den uppgivna insikten att människor är kapabla att orsaka varandra oändlig smärta och lidande. Orsaken tycks nästan alltid kunna tillskrivas för lite, eller för mycket, pengar.

Annons
Annons
Annons