Annons

”Full pott för extremister att få utrymme i medier”

Lena Andersson (t v) diskuterade svenskt samtalsklimat tillsammans med mediestrategen Brit Stakston och SvD:s Anders Q Björkman i Almedalen.
Lena Andersson (t v) diskuterade svenskt samtalsklimat tillsammans med mediestrategen Brit Stakston och SvD:s Anders Q Björkman i Almedalen. Foto: Simon Rehnström

Ska medier ge utrymme åt kontroversiella röster i dagens polariserade debattklimat? Ja, läsare klarar av att skilja på vad som är rätt och fel, menar författaren Lena Andersson. Men mediestrategen Brit Stakston varnar för att journalistiken kan normalisera extrema åsikter.

Under strecket
Publicerad

Kan man samtala med vem som helst? Den frågan aktualiserades genom SvD:s artikelserie ”Den polariserade debatten” i våras, där dramatikern Stina Oscarson samtalade med personer som på olika sätt klyver Sverige, genom sina uttalanden eller handlingar. Det var också ämnet på en debatt på SvD:s scen under Almedalsveckan i Visby, där författaren Lena Andersson och mediestrategen Brit Stakston möttes.

Brit Stakston, som uttryckt kritik mot SvD:s samtalsserie i en artikel i DN, tycker att det inom journalistiken finns en slapphet kring vilka röster man ger utrymme för – att det ofta blir personer som redan får mycket uppmärksamhet på sociala medier och på nätsajter:

Annons
Annons
Annons