X
Annons
X
Recension

The Beatles Full pott – härifrån gick det bara utför för Beatles

Ett halvt sekel efter att "Det vita albumet" kom ut är det tillbaka igen – denna gång med en hel bok, demoinspelningar och alternativtagningar. SvD:s Dan Backman konstaterar att alla låtar – såväl de starka som de svaga – har en plats i den fingertoppskänsligt sammanfogade helheten på Beatles konstigaste album.

Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney och George Harrison Foto: Apple/Universal

"Det vita albumet" är det konstigaste i Beatles-diskografin. Ett spretigt och splittrat konstverk, gjort av ett popband i upplösning. Inte ett fläckfritt mästerverk, som "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band", men ett kraftprov som i all sin mörka och besvärliga komplexitet, musikaliskt och textmässigt, känns mer relevant i dag än den mer sammanhållna och naivt psykedeliskt färgsprakande "Sgt. Pepper".

Inspelningarna för "The Beatles", som är den korrekta titel ingen använder, inleddes 30 maj 1968 och avslutades 16 oktober, drygt en månad innan dubbelalbumet släpptes, 22 november.

Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney och George Harrison

Foto: Apple/Universal Bild 1 av 5
Foto: Julien's Auctions/IBL Bild 2 av 5

Beatles i studion med producenten George Martin.

Foto: Apple/Universal Bild 3 av 5

Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr och George Harrison i The Beatles fotograferade 1968 ett par månader innan de gick in i studion för att spela in det som brukar beskrivas som ”Det vita albumet”.

Foto: TT Bild 4 av 5
Foto: Apple/Universal Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X