Annons
X
Annons
X

Fula som stryk – men lockar miljoner varje dag

Smaken är som bekant som baken. Men det råder inga tvivel om att några av de mest populära sajterna på nätet har en design som lämnar en del övrigt att önska.

Foto: Colourbox/Montage Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Bild 1 av 8

Foto: Colourbox/Montage

Reddit – vitt och skrikigt blåa länkar

Trots att tekniken för att bygga snygga, lättöverskådliga sajter har kommit långt har vissa av världens största sajter kvar väldigt enkla lösningar på sina sidor.

Reddit är en social nyhetssajt som startade 2005. 2014 hade Reddit drygt 20 miljoner unika besökare per dag enligt internetverktyget Wolfram Alpha, vilket gör den till den en av de 50 största webbsidorna på hela internet.

Sajten domineras av vitt, medan länkarna till innehållet på sajten sticker ut skrikigt blåa. Men laddtiderna för Reddit är korta, vilket är en av orsakerna till att sajten är så pass populär.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Craigslist – inget har hänt sedan 1995

Den amerikanska motsvarigheten till Blocket, Craigslist, har funnits länge. Det började som en e-postlista 1995 från programmeraren Craig Newmark, med syftet att få information om fester och evenemang i San Fransisco, dit han flyttat från den amerikanska östkusten. Listan växte snabbt och till slut blev det en webbsida.

När internet var ungt på 1990-talet såg många sajter ut som Craigslist, med sin otroligt enkla design. Sedan dess har mycket hänt på den fronten.

En anledning till att just den här sidan fått behålla samma design kan handla om ren funktion, att användarna behöver hitta och att en omstrukturering skulle skapa förvirring.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

4chan – plottrigt forum

Forumet 4chan drog igång 2003 och har blivit en populär plats att dela bilder. Det finns olika delforum för olika kategorier, till exempel för de japanska serietyperna anime och manga.

Sajten bygger på väldigt simpla trådar, typiskt för forum. För den oinvigde kan det framstå som väldigt plottrigt.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 4 av 8

Ebay – gigantiskt stor men otroligt ful

Den gigantiska köp och -säljmarknaden Ebay har gjort uppdateringar av sin design sedan starten 1995. Vid den tiden prydde stora färggranna banners sidan.

Nuförtiden är Ebay betydligt mer nedtonad, med mer vitt. Men det är inte någon fest för ögat.

Att göra stora förändringar i designen av en sajt, kan faktiskt bli förödande. Sajten Digg tappade 34 procents trafik i Storbritannien när de gjorde om utseendet.

– När det handlar om stora webbsidor med stora mängder trafik kan en liten designförändring ge stora resultat. Det är något företagen definitivt bör tänka på, säger Amit Das, vd på datavisualiseringsföretaget Intelligent Interfaces, till tekniksajten The Next Web.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 5 av 8

Happy Pancake – simpel nätdejting

Dejting på nätet verkar aldrig sluta i popularitet. Match och Mötesplatsen är några av de större sajterna, men den största heter Happy Pancake.

Happy Pancake är gratis och har en enkel layout. Väl inne på sajten dominerar annonser, även om det inte syns i skärmdumpen ovan.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 6 av 8

Wikipedia – kunskap och stora vita ytor

Världens största encyklopedi har inte förändrats stort sedan starten 2001. Och även om Wikipedia är populärt, skulle nog många kunna tänka sig en del designmässiga förbättringar. Till exempel att få bort de stora vita ytorna som uppstår på vissa ställen.

Men ibland är just enkelheten det viktigaste, säger Daniel Gackle, som driver sajten Hacker News, till The Next Web:

– Vår sajt sätter innehållet framför allt annat. Ett superfint gränssnitt skulle distrahera från det. Text är tidlöst.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 7 av 8

Flashback – kontroversiellt med oinspirerat färgval

Olika internetforum är tacksamma att angripa ur en designsynpunkt. De är fullmatade med text och annonser och har oftast ett något oinspirerat färgval.

Men vanans makt är stark. De flesta som besöker exempelvis det kontroversiella forumet Flashback tänker troligtvis inte på hur sajten ser ut. Och besökarna kommer oavsett. Varje månad har Flashback minst 2 miljoner unika besökare, enligt 2010 års statistik.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 8 av 8

Google – sök utan krims-krams

Att flera av de mest besökta sajterna är så pass fula är nog ingen tillfällighet. För användarna handlar det till syvende och sist om hur enkelt det är att använda sajten.

Det är svårt att argumentera mot hur lätt det är att googla något. Google lever på att ge sina användare det de vill. Utan krims-krams, utan för många avancerade funktioner och utan en särskilt snygg design.

Annons
Annons
X
Annons
X