Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Ful arkitektur gör oss till sämre människor

Kliar det i kroppen när du passerar Danderyds sjukhus? Får du ångest av att titta på gamla Arkitekturskolan?

Känn ingen oro – det är inte dig det är fel på, utan arkitekturen.

Annons
X

Beteendeforskning pekar på att trista och monotona byggnader får oss att må sämre, medan mer varierad, till och med småstökig, stadsmiljö stärker känslan av tillfredsställelse.

Det förklarar något jag grubblat över. Under mina juridikstudier utvecklade jag en svårartad aversion mot Stockholms universitet. Första terminerna besökte jag de ljusblå höghusen högst sporadiskt. Sen slutade jag åka dit över huvud taget. Testade att läsa mina tummade civilrättsböcker på biblioteket i Garnisonen på Karlavägen, men tröttnade snart. Inte förrän jag hittade till Kungliga biblioteket i Humlegården uppstod någon form av studieglädje. Nu begriper jag varför. KB är en renässansdoftande maräng, medan både universitetet och Garnisonen ofta finns med när Stockholms fulaste byggnader utses.

Det forskas en del i ämnet just nu. Bland annat eftersom globaliseringen gör att städerna blir allt mer lika. Blanka kontorsschabrak och världsomspännande kaffekedjor innebär att det blir svårare och svårare att hålla isär Västerås från Örebro eller Frankfurt från Bryssel.

När miljön är platt och generisk blir vi uttråkade, vilket kanske inte låter så farligt, men faktum är att ledan genererar stress. Och motsatsen – färgsprakande kakafonier av krogar, butiker, caféer – gör oss till både lyckligare och bättre människor.

Platt och generisk arkitektur gör oss stressade.

Forskare har visat upp livlig och varierad arkitektur – samt motsatsen – för olika testgrupper. De som exponerats för det förstnämnda visade därefter prov på större empati, tålamod samt en mindre materialistisk hållning till tillvaron.

Vid ett experiment i Seattle skickade man ut låtsasturister som frågade förbipasserande om vägen, i såväl stökiga som stela kvarter. Resultatet var häpnadsväckande – i stökkvarteren var folk fem gånger så hjälpsamma.

Nu vet du varför stämningen kring öststatsbygget Sheraton eller Folkungagatans brutaldeppiga västra delar alltid är lite fientlig.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen