Som folk är mestFuktdimmig åkallan av progressiv 70-talsrock

Goose ”Som folk är mest” och Daniel Ögrens ”Fastingen 92’”
Goose ”Som folk är mest” och Daniel Ögrens ”Fastingen 92’”

Multikonstnären Daniel Ögren är dubbelt skivaktuell, dels solo och dels med duon Goose. Han gräver där han står och resultatet är sagolikt lekfullt, varmt och innerligt.

Under strecket
Publicerad
Annons

The Avalanches ”Since I left you” hör till de där debuterna som fått ett närmast mytisk skimmer kring sig. Den australiensiska duons tjugoårsjubilerande mästerverk tokhyllades redan från början och är vid en omlyssning fortfarande lika drabbande i all sin filmiska melankoli. Det lite märkliga är att albumet med sina oräkneliga samplingar, flera tusen sägs det, blivit dubbelt retro och oldschool i dag. Det låter ju, på ett helt igenom positivt sätt, lite primitivt om den dåtida samplingstekniken.

Jag säger inte att den svenska duon Goose (Daniel Ögren och Johan Graden) gjort en ”Since I left you”, men det finns något i det lika blästrat melankoliska som sagolikt lekfulla samplandet som förenar. Något i det stolpiga hiphop-beatet, den stompiga trettiotalsjazzen och det knarriga dragspelet. För att inte tala om den fuktdimmiga mellotronens åkallan av den brittiska progressiva 70-talsrockens allra mest eteriska sidor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons