Annons
X
Annons
X

Fuglesang genomförde sitt ”självmordsförsök”

Inför ett hundratal nyfikna Almedalsbesökare drack Christer Fuglesang sin överdos av sömnmedlet Coffea Alfaplex i eftermiddags.

– Jag mår alldeles utmärkt. Jag kan väl säga att jag känner mig varken bättre eller sämre än strax före den här överdosen, sade han efteråt till SvD.se:s reporter på plats.

Foto: MIKAELA ÅKERMAN

Sannolikt överlever jag eftersom homeopatiska läkemedel inte fungerar.
Christer Fuglesang på SvD Brännpunkt.

”I dag kommer jag att svälja tio gånger mer sömnmedicin än den rekommenderade dosen. Jag tar risken att dö. Men sannolikt överlever jag eftersom homeopatiska läkemedel inte fungerar.”


skrev Christer Fuglesang på SvD Brännpunkt i dag på morgonen.

Annons
X

Tillsammans med nio andra medlemmar i föreningen Vetenskap och folkbildning genomförde han en aktion i Almedalen med klockan 14 idag. SvD.se var på plats.

Syftet med ”självmordsförsöket” är att rikta uppmärksamhet mot så kallad alternativmedicin, vars verkan inte är styrkt av medicinsk forskning.

Fuglesang och hans medförfattare tar tio gånger den rekommenderade dosen av den homeopatiska sömnmedicinen Coffea Alfaplex. Så här sa han direkt efter försöket.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur känns det?
  – Jag känner mig alldeles utmärkt. Jag kan väl säga att jag känner mig varken bättre eller sämre än strax före den här överdosen.

  Inget dödsångest?
  – (Skratt) Nej, ingen dödsångest.

  Vad var mer nervöst: sekunderna innan du skulle ta den här dosen, eller sekunderna innan du sköts upp i rymden?
  – Det var nog rymduppskjutningen helt klart.

  Vad tycker din familj om försöket?
  – De har inte sagt så mycket. De är också rationellt tänkande så de är inte oroliga.

  Hur kommer sig att du gör det här?
  – Jag är hitbjuden för att prata om schack. I rymden spelade vi schack och det har visat sig att schackspel i skolor är väldigt utvecklande på många sätt, och det är något som jag tycker man ska trycka på. Sedan visade det sig att det här var nästan samtidigt och jag är medlem i föreningen Vetenskap och Folkbildning sedan begynnelsen och känner starkt för att få ut budskapet om att det här är något man måste undvika. Man ska inte bli lurad och det ska inte läggas statliga pengar på det, så när man frågade om jag ville vara med så blev jag glad och tänkte – absolut.

  Vd:n till företaget DCG Nordic i Göteborg som tillverkar sömnmedlet
  vill inte kommentera uppgifterna.
  – Vår kommentar är att vi inte har någon kommentar till den här typen av aktivitet. Medlen är registrerade på Läkemedelsverket och därför finns det inte mycket mer att kommentera.

  Att i sista stund bemöta uppgifter i media skulle inte verka seriöst, menar han. Ulf Rennstam tror dock inte att Fuglesang och de andra löper några risker genom att överdosera preparatet.

  – Det är precis det homeopatin går ut på, att det ska vara en snäll medicin som inte är stark utan triggar immunförsvaret att hjälpa kroppen att själv behandla sjukdomen.

  Debatten efter Fuglesangs utspel har gått varm på SvD.se, med
  starka åsikter på båda sidor.

  ”Jag tycker det är upp till den enskilde vilken vård man söker. Får man inte den hjälp man behöver av en läkare, då söker man sig vidare till alternativ medicinen” skriver Charlotte Hedlund.

  Adam Lagerqvist kommenterar
  :

  ”Givetvis ska alla få välja hur de vill behandla sina åkommer, dock ska inte staten finansiera kvacksalveri som homeopatika eller antroposofi som vid Vidarkliniken i Järna.”

  Annons
  Annons
  X
  Foto: MIKAELA ÅKERMAN Bild 1 av 4
  Foto: MIKAELA ÅKERMAN Bild 2 av 4

  Christer Fuglesang överdoserar sömnmedicin i Almedalen på torsdagen.

  Foto: MIKAELA ÅKERMAN Bild 3 av 4
  Foto: MIKAELA ÅKERMAN Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X