Annons

Fuchsior - blommor i tiden

Sticklingar som sköts om från tidig vår blir stora fina plantor i sommar, som den här tuggummirosa fuchsian Pink Galore
Sticklingar som sköts om från tidig vår blir stora fina plantor i sommar, som den här tuggummirosa fuchsian Pink Galore Foto: Blomsterfrämjandet

Sommaren närmar sig, faktiskt. Det är dags att skaffa sticklingar av fuchsior, skuggbalkongens bästa vän och en av årets hetaste blommor enligt Blomsterfrämjandets trendspanare.

Publicerad

Medan pelargoner trivs bäst i sol och värme blommar fuchsior flitigt även i det uslaste sommarväder. Blommorna kan se ut lite hur som helst: långsmala trumpeter, knubbiga ballerinor med svällande kjolar, scharlakansröda bloddroppar eller pyttesmå stjärnformade blommor. Nästan alla är mörkt vinröda, purpurfärgade eller rosa med nyanser däremellan, en färgpalett som gjord för att locka till sig de kolibrier som i naturen pollinerar blommorna.

Drottning Silvia gillar fuchsior, dels för att de som få andra blommor fungerar bra i ett skuggigt parti av trädgården. Men också för att de framkallar minnen från uppväxten i Brasilien. Där kallas de Brinco de Princesa, prinsessörhängen, berättade hon när vi vandrade runt på Solliden för en del år sedan. Jag minns att hon nöp av en fuchsiablomma och hängde den över örat med ett förtjust skratt och blicken full av barndomslycka.

Medan pelargoner trivs bäst i sol och värme blommar fuchsior flitigt även i det uslaste sommarväder. Sorten heter Walz Jubelteen.

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 4

Som hängande små smycken. Sorten Breevis Angela är en holländsk hybrid från 1998.

Foto: Jurek Holzer Bild 2 av 4

Alla fuchsior passar i krukor och urnor, men de som har ett hängande växtsätt gör sig bäst i amplar.

Foto: Blomsterfrämjandet/Hörnhems Bild 3 av 4

Sorten väcker en samlarinstinkt som kan bli direkt förödande. Inte minst för att det finns över hundra arter och långt mer än 10 000 sorter. Med åren får de spröda plantorna vedartade stammar

Foto: Jurek Holzer Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons