Annons

FSB tror på ökad tillväxt

Det är konsumenterna som ska leda svensk tillväxt i år och nästa år. Men någon köpfest blir det inte tal om. Dessutom är risken för bakslag stor om börsen åter vänder ned och arbetslösheten ökar.

Under strecket
Publicerad

I sin senaste konjunkturrapport räknar Föreningssparbankens ekonomer med att BNP växer med 1,5 procent i år och med 2,2 procent 2004. Till skillnad från förra prognosen i januari tror man nu att investeringarna minskar medan konsumtionen står för tillväxten. Konsumtionstillväxten beräknas till 1,7 procent i år och 2,2 procent 2004.

- Det blir en beskedlig uppgång och inget av en konsumenternas köpfest. Konsumtionen ger inte heller konjunkturen samma skjuts som den gjorde 1999-2000, säger FSB:s ekonom Cecilia Hermansson. - Men vi kan få se nya börsbesvikelser och stigande arbetslöshet som kan ändra bilden, tillägger hon. En global konjunkturförbättring är i sikte, även om banken menar att flera frågetecken kvarstår. I USA har konsumenterna fortsatt att handla rätt så hyggligt, men det behövs en bättre vinstutveckling i företagen för att det ska bli tryck i den amerikanska konjunkturen.

Annons
Annons
Annons