Annons

Fryst svensk tårta erövrar världen

Hemligheten bakom det senaste årets exportökning är universella smaker som mandel och kakao. Det menar tårtproducenten Almondy, som har lämnat vårens kinesiska bakterieskandal bakom sig. Nu är den frysta tårtan från Torslanda redo för att ta upp kampen på en global dessertmarknad.

Under strecket
Publicerad
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX

Reinfeldt besöker Almondys bageri i Göteborg

Foto: BJÖRN OLSSON/SCANPIX

Exporten av livsmedel som fryst färdigmat och desserter ökar, och frysta svenska tårtor verkar gå hem i hela världen. Det menar iallafall företaget Almondy med säte i Göteborgs kommun, som exporterar alltmer av sina glutenfria mandeltårtor. En orsak till det är såklart att bakverket nuförtiden även säljs på Ikeavaruhus under möbeljättens egna varumärke.

– Vår export ökade med 17 procent förra året. Då räknar vi in de produkter vi säljer via IKEA, fast under deras varumärke. Där har vi en bra dragkraft. 2013 års export är för tidigt att säga något om, eftersom vi har några månader kvar, säger Almondys vd Anders Hansson.

Annons
Annons
Annons