Annons

Därför paralyseras de flesta kvinnor vid våldtäkt

Anna Möller är ledningsansvarig läkare vid Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm.
Anna Möller är ledningsansvarig läkare vid Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Lars Pehrson

Sju av tio kvinnor som sökt vård efter en våldtäkt har hamnat i ett tillstånd av orörlighet under övergreppet, visar en unik studie. Ofrivillig frysreaktion ökar risken för att drabbas av posttraumatisk stressyndrom och depression.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Gynstolen på akutmottagningen för våldtagna är könsneutral med möjligheter för patienten att själv styra de intima momenten i undersökningen.

Foto: Lars Pehrson

Material för att dokumentera, ta prover och säkra spår efter sexuella övergrepp.

Foto: Lars Pehrson

Anna Möllers nästa studie av kroppens reaktioner under sexuella övergrepp ska handla om män.

Foto: Lars Pehrson

På engelska kallas reaktionen ”frozen fright” och är känd som en evolutionär överlevnadsmekanism för djur när de attackeras av rovdjur. Undersökningen vid Akutmottagningen för våldtagna i Stockholm är en av få som kartlagt den här reaktionen hos människor och den första som pekar på sambandet mellan att hamna i paralysering och framtida PTSD eller depression.

Resultatet visar att 70 procent av kvinnorna som varit med om ett sexuellt övergrepp reagerar med ofrivillig orörlighet och att 48 procent hamnar i extrem ”frozen fright”.

Annons
Annons
Annons