Fruktsocker gör oss snabbt feta

Fruktsocker omvandlas lättare till fett än vad man tidigare trott. Resultaten från en ny studie tyder på att läsk och andra drycker sötade med fruktos kan spela en viktig roll i fetmaepidemin. Livsmedelsverket kartlägger nu fusket med påstått sockerfria varor som innehåller fruktos.

Under strecket
Publicerad
COLOURBOX/MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Foto: COLOURBOX/MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons

Fruktsocker och då inte minst i den raffinerade men påstått naturliga formen HFCS, high fructose corn syrup, som ofta används som sötningsmedel i läsk och en rad andra produkter har i flera år misstänkts spela en central roll i den globala fetmaepidemin.

Nu har amerikanska forskare, med stöd av National institute of health, för första gången djupstuderat exakt vad som händer i kroppen då man dricker olika sockerlösningar. Resultaten, som publiceras i Journal of nutrition, visar inte bara att fruktos i högre grad än vanligt socker omvandlas till kroppsfett, utan också att det går häpnadsväckande snabbt och på ett något annorlunda sätt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons