X
Annons
X
Recension

Kvinnor och barn Fruktansvärt smärtsamt och förkrossande ärligt

Han häller kaffe på henne och isolerar henne från omvärlden. Hon anklagar sig själv, som inte har vett att göra slut. På Frida Hyvönens oumbärliga nya album ”Kvinnor och barn” får vi kliva rakt in i ett smärtsamt, destruktivt förhållande. Ida Therén lyssnar, lider och hittar förlösning.

Frida Hyvönen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kvinnlig kraft har pressats tillbaka i tusentals år. Den patriarkala ordningen, den skeva, giftiga manlighet som bygger på dominans istället för omtanke och beskydd, har fått regera världen. Det är en manlighet som utgår från rädsla snarare än sann styrka. Och som skapar en kamp om vem som ska bestämma, äga relationerna, och skräck för kvinnligt inflytande. Genom historien har kvinnor som talat med egen röst hämmats och förlöjligats. Rädslan för att misstros har gjort att kvinnor har hållit tyst om otrohet, om mäns våld mot kvinnor, om sexuellt våld; om allt sådant som kan vändas mot offret och ge henne skulden.

Frida Hyvönen har varit tyst i fyra år, men när hon nu släpper nytt material är det rått och förkrossande ärligt. Det här är en kvinna som vill höja sin röst, uttrycka sin sanning.

Frida Hyvönen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X