X
Annons
X
Recension

The death of Stalin Fruktansvärt rolig satir borde få Putin att darra

Högsta betyg till filmen som har förbjudits i Ryssland. "The death of Stalin" tar den politiska satiren till en högre och blodigare nivå, skriver SvD:s Jeanette Gentele.

Steve Buscemi som generalsekreterare Chrusjtjov, Olga Kurylenko som den ryska pianisten Maria Yudina och Simon Russell Beale som Berija, chef för säkerhetstjänsten NKVD. Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment
Läs mer om Veckans biofilmer

Armando Iannucci har framför allt gjort sig känd som gisslare av såväl brittisk som amerikansk politik med tv-serier som "Trist, herr minister" ("The thick of it") och "Veep". I den första är det Labours presschef Malcolm Tucker (Peter Capaldi) som försöker hålla tungan rätt i mun bland sina inkompetenta medarbetare. I "Veep" är det den likaså fiktiva vicepresidenten Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) som balanserar på slak lina mellan en frånvarande president och en oduglig administration. Båda serierna är bitande samtidsskildringar.

Men i och med "The death of Stalin" tar Iannucci den politiska satiren till en högre och blodigare nivå. Nu handlar det inte om några påhittade figurer utan om historiska personer: Stalin, Berija, Chrusjtjov, Malenkov, Molotov, ett riktigt skräckkabinett.

Steve Buscemi som generalsekreterare Chrusjtjov, Olga Kurylenko som den ryska pianisten Maria Yudina och Simon Russell Beale som Berija, chef för säkerhetstjänsten NKVD.

Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment Bild 1 av 5

Adrian McLoughlin som Stalin.

Foto: IBL Bild 2 av 5

Från vänster: Michael Palin (Molotov), Jeffrey Tambor (Malenkov), Rupert Friend (Vasilij Stalin), Steve Buscemi (Chrusjtjov) och Simon Russell Beale (Berija).

Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment Bild 3 av 5

Andrea Riseborough som Svetlana Stalin.

Foto: IBL Bild 4 av 5

Jason Isaacs som general Zjukov (mitten).

Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X