Annons

The death of StalinFruktansvärt rolig satir borde få Putin att darra

Steve Buscemi som generalsekreterare Chrusjtjov, Olga Kurylenko som den ryska pianisten Maria Yudina och Simon Russell Beale som Berija, chef för säkerhetstjänsten NKVD.
Steve Buscemi som generalsekreterare Chrusjtjov, Olga Kurylenko som den ryska pianisten Maria Yudina och Simon Russell Beale som Berija, chef för säkerhetstjänsten NKVD. Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment

Högsta betyg till filmen som har förbjudits i Ryssland. ”The death of Stalin” tar den politiska satiren till en högre och blodigare nivå, skriver SvD:s Jeanette Gentele.

Under strecket
Publicerad

Adrian McLoughlin som Stalin.

Foto: IBL

Från vänster: Michael Palin (Molotov), Jeffrey Tambor (Malenkov), Rupert Friend (Vasilij Stalin), Steve Buscemi (Chrusjtjov) och Simon Russell Beale (Berija).

Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment

Andrea Riseborough som Svetlana Stalin.

Foto: IBL

Jason Isaacs som general Zjukov (mitten).

Foto: Nicola Dove/Nonstop Entertainment

Armando Iannucci har framför allt gjort sig känd som gisslare av såväl brittisk som amerikansk politik med tv-serier som ”Trist, herr minister” (”The thick of it”) och ”Veep”. I den första är det Labours presschef Malcolm Tucker (Peter Capaldi) som försöker hålla tungan rätt i mun bland sina inkompetenta medarbetare. I ”Veep” är det den likaså fiktiva vicepresidenten Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus) som balanserar på slak lina mellan en frånvarande president och en oduglig administration. Båda serierna är bitande samtidsskildringar.

Men i och med ”The death of Stalin” tar Iannucci den politiska satiren till en högre och blodigare nivå. Nu handlar det inte om några påhittade figurer utan om historiska personer: Stalin, Berija, Chrusjtjov, Malenkov, Molotov, ett riktigt skräckkabinett.

Annons
Annons
Annons