Annons
X
Annons
X

Fruktan för hämnd växer

Dagen efter attacken mot Usama bin Ladins gömställe i Pakistan växer fruktan för hämnd från radikala islamister. Några konkreta hämndaktioner har ännu inte genomförts, men CIA-chefen Leon Panetta menar att de sannolikt kommer.

Efter att det blivit offentligt att amerikanska elitsoldater dödat Usama bin Ladin råder högsta beredskap på USA:s ambassader i världen. USA:s utrikesdepartementet har uppmanat amerikaner var de än befinner sig att vara försiktiga. Även brittiska myndigheter har uppmanat sina medborgare att vara extra försiktiga och uppmärksamma. Storbritanniens utrikesminister har också uppmanat landets ambassader att ”se över sina säkerhetsarrangemang”.

I New York var det under tisdagen fler poliser än vanligt som patrullerade området runt Ground Zero, rapporterar BBC. Enligt en företrädare för New York-polisen antar man att det ”finns inte något bättre för bin Ladins lärjungar att hämnas hans död med ytterligare en attack”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Och hot om hämnd har redan kommit från en talibangruppering i Pakistan.

  Annons
  X

  – Vi är stolta över att Usama har blivit martyr. Vi ska definitivt hämnas på Amerika. Vi har redan folk där och vi skickar flera, sade Ahsan ullah Ahsan, talesperson för talibangruppen Tehrik-e Taliban Pakistan sent i går, enligt TV-kanalen CNN.

  Även om det är det hittills mest konkreta hotet växer farhågorna för terroraktioner i världen. I Filippinerna har militären och polisen ökat närvaron i den södra Mindanaoregionen där radikala islamister utfört attacker under flera år. Samtidigt säger myndigheterna att de inte har fått några konkreta hot efter attacken mot bin Ladins gömställe.

  Filippinska myndigheter har också ökat säkerheten vid den amerikanska ambassaden och andra västländers ambassader. Även Israel har gjort samma sak. Där har också övervakningen vid flygplatsen i Tel Aviv skärpts.

  Europa blir säkerligen skådeplatsen efter Pakistan och Mellanöstern
  Magnus Ranstorp

  Många fruktar att bin Ladins död ska leda till hämndaktioner från hans anhängare.

  – Jag tror att det kommer att ta tid innan det sker. Och det kommer att bli småskaligt i början. Risken är störst i Pakistan och Afghanistan och Mellanöstern, säger Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

  Han tror att angreppen kommer att bli större efter en tid. Men de kommer förmodligen inte att ske i USA.

  – Därför blir säkerligen Europa skådeplatsen efter Pakistan och Mellanöstern, säger Magnus Ranstorp.

  Attackerna kan, enligt Ranstorp, ske både efter planläggning och mer spontant av enskilda individer.

  Över åren har också al-Qaida förändrats. Från en mer sammanhållen centraliserad organisation till ett relativt löst knutet nätverk.

  – I dag är al-Qaidas filosofi: en man en bomb. Det behövs inte ytterligare ett 11 september för att göra avtryck, skriver författaren Ahmed Rashid, i en kolumn på BBC hemsida.

  Han menar att vem som helst kan bli medlem i al-Qaida genom att placera en bomb någonstans. Och nästan vem som helst kan komma till Pakistan eller Afghanistan och erbjudas träning av någon av de radikla islamistgrupperna som finns i länderna.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X