Frostigt mellan Blair och BBC

En rejäl bantning av BBC:s personalstyrka, omorganisation av styrelsen samt regeringskrav på en åtstramad programpolitik. Stötestenarna är många för den brittiska institutionen, som inför nästa års licensförnyelse nu på ett radikalt sätt tvingas se om sitt hus.

Under strecket
Publicerad
Annons

Att nedskärningar på nära fyra och en halv miljarder pund ”blir en obekväm utmaning för BBC:s 23 000 anställda” medger Mark Thompson, som förra året ersatte den spendersamme Greg Dyke på posten som director/general. Närmare 4 000 jobb ska bort även om en endagsstrejk förra månaden (och hot om flera) ledde till att frågan bordlades till maj nästa år.
Och visst finns plats för besparingar. Utlokaliseringar av flera avdelningar - på tapeten är bland annat barn- och sportenheterna - till Bristol och Manchester lär genast göra driften billigare. Redan i dag köps 25 procent av alla BBC-program in från kommersiella bolag och den siffran kan komma att dubbleras. Givetvis med nedskärningar av den interna arbetsstyrkan som följd.

Att personalen åtnjuter synnerligen generösa förmåner, inklusive mycket goda pensionsavtal, är ingen hemlighet. Anställda i skarven mellan två programuppgifter räknas vara på ”down time” utan förlorade inkomster - självklart, erkänner insiders, vore det billigare att använda
frilansfolk.
Som direkt slösaktiga uppfattas exempelvis också bolagets taxikostnader, som förra året belöpte sig till dryga 193 miljoner kronor. Och vad tycks om utgiften på 827 000 kronor nyligen för en fågelskulptur av kontroversiella artisten Tracey Emin?
Även om inte allmänheten har någon större uppfattning om ”the Beeb:s” arbetssätt, så undgår inte överflödet proffskritiker. Jon Snow, Channel 4:s respekterade nyhetsankare har således påpekat att BBC:s reportrar och kameramän ofta tycks fler än delegaterna på de konferenser, de skickas att bevaka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons