A – Andra tankar”Frostensons samtidshat har gått över i bitterhet”

Katarina Frostenson, född 1953, är en flerfaldigt prisbelönad författare, poet och översättare. Hon debuterade 1978 och har gett ut ett tjugotal diktsamlingar, essäböcker och dramer. Under åren 1992–2019 satt hon på stol 18 i Svenska Akademien.
Katarina Frostenson, född 1953, är en flerfaldigt prisbelönad författare, poet och översättare. Hon debuterade 1978 och har gett ut ett tjugotal diktsamlingar, essäböcker och dramer. Under åren 1992–2019 satt hon på stol 18 i Svenska Akademien. Foto: Anders Wiklund/TT

Efter försvarstalen i prosaverken ”K” och ”F” återvänder Katarina Frostenson till poesin i sin nya bok. Här har chocken över makens dom övergått i sorg och samtidshatet i bitterhet – ändå är det som att hon trampar vatten, skriver Lyra Koli.

Publicerad
Bokförlaget Polaris
Foto: Bokförlaget Polaris
Annons

Historien om hur en våra främsta l’art pour l’art-poeter blev indragen i, eller snarare nedstörtad av, en av samtidens största politiska och moraliska kulturskandaler är vid det här laget mer än välbekant. Katarina Frostenson, före detta akademiledamot och gift med ”Kulturprofilen” Jean-Claude Arnault, har sedan 2019 publicerat två prosaböcker till makens försvar: ”K” och ”F: En färd”. Sällan har väl en så vördad skönande fått konfrontera en sådan störtflod av avsmak från omvärlden. Frostenson har nämligen okuvligt tagit ställning: trots oräkneliga vittnesmål och en våldtäktsdom i Hovrätten har hon vägrat tro att hennes man ens skulle kunna ha tafsat på någon.

I ”K” skriver hon att ”du må ha irrat i natten, vandrat vilse, låtit dig föras hän och inte alltid varit helt sedesam. Men tvingande eller våldsam, aldrig.” Det är en dagboksberättelse om chocken och sorgen, en tolkning av skeendet som ”obeskrivligt orättvist; den elakhet, den småaktighet du utsätts för är utan sans. Du må ha betett dig lätt amoraliskt men detta förtal är förföljelse. Galenskap.” Litteraturcitat och konstreferenser flätas ihop till ett lagerkransat försvarstal för maken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons