Annons

Frossa nu – nästa år blir det spagetti med ketchup

Troligen slutar börsåret på minus men det är bara halva sanningen. Det finns en bransch som gjort stark comeback och en bransch som missat alla förväntningar. Den trenden kan hålla i sig ett tag till om lågkonjunkturen rullar in som befarat.

Publicerad
Än så länge är det läge att frossa, men snart väntar sämre tider.
Än så länge är det läge att frossa, men snart väntar sämre tider. Foto: TT och Stefan Gustafsson

Julskyltning i rött neonljus lyser upp centrala Stockholm och lika rött har börsskärmen pekat under hösten.

När december månad inleds står Stockholmsbörsen klart på minus och det finns inte särskilt mycket som talar för svängning till jul. Förklaringen är storbolagen.

Just oron för sämre tider har fått särskilt konjunkturkänsliga bolag att pressas på börsen.

Annons

Landets 30 största bolag (OMXS30) står för mer än hälften av börsvärdet och de har tillsammans presterat dubbelt så dåligt som börsen i snitt.

Svensk ekonomi borde kanske få respit innan tillväxten viker men BNP-statistik i veckan tyder på en första inbromsning på fem år.

Förklaringen är delvis hemmakokt. Ändrade skatteregler för bilköp fick köparna att dra i bromsen. Den varma sommaren innebar också mer sol och bad därmed mindre konsumtion.

Men Sverige, som är en liten öppen och exportberoende ekonomi, dras också alltid ofrivilligt med när tillväxten i USA, resten av Europa och Asien väntas sakta in.

Just oron för sämre tider har fått särskilt konjunkturkänsliga bolag att pressas på börsen. Det är naturligt. Det kommer säljas färre lastbilar och mindre råvaror när konsumtion minskar och arbetslösheten ökar.

Årets värstingar på börsen är också råvarurelaterade bolag (olja borträknat). Ståljätten SSAB och gruvbolaget Boliden ligger i botten efter att ha tappat nära en tredjedel av sitt börsvärde var under 2018.

Även vitvarujätten Electrolux. finns på förlorarlistan. Till årets jumbogrupp hör också verkstadsbolagen SKF, Atlas Copco, ABB och Volvo.

Även bankaktier har rasat under året. Flyttfågeln Nordea har fått en femtedel av sitt börsvärde utraderat och Handelsbanken har backat drygt 10 procent.

Många experter pekar ut bank som en vinnarbransch framöver men frågan är hur mycket Riksbanken hinner höja räntan om ekonomin bromsar in.

Börsen har oftast en kuslig förmåga att veta vad som är på gång. Därför råder det också stor skillnad mellan förlorarna och vinnarna i år.

När nyårsklockorna ringer torde det fortfarande råda en glättig feststämning i svensk ekonomi.

Hälsovård, inklusive läkemedel, har stigit drygt 20 procent. AstraZeneca är upp nästan 30 procent. Just läkemedel beskrivs ofta som en trygg hamn i oroliga tider. Människor blir helt enkelt sjuka oavsett konjunktur.

Men vinnarlistan innehåller också fler namn. Där återfinns även telekomoperatörerna med storbolagen Telia och Tele2 högt upp liksom Swedish Match. Snusbolaget har trogna kunder som inte brukar vara beredda på att offra sin prilla för att spara pengar även om den egna plånboken blir tunnare.

Allra bäst har tekniksektorn gått, med Ericsson som draglok. Ericsson är upp drygt 40 procent efter en stark återhämtning efter bolagets kris. Telekombolaget har också fått respit från oron för lågkonjunktur då amerikanska kunder just nu investerat tungt i nätverksutrustning.

Vad säger detta då om framtiden och det stundande 2019?

”Make the trend your friend” är en populär aktiestrategi. Om man tror på en försämrad ekonomi ska man låta bli konjunkturkänsliga bolag i verkstad och råvaror ett tag till. De kan sannolikt handlas ner lite till när vinsterna viker till följd av sämre försäljning.

Samtidigt finns det fortfarande intressanta värderingar av mindre konjunkturkänsliga bolag inom hälsovård och läkemedel att låta sparpengarna övervintra i.

Någon vidare uppmärksamhet får dock inte börsmisären utanför kretsen av de närmast sörjande; proffsen och hängivna småsparare.

När vi skålar in det nya året så lär det fortfarande vara goda tider på börsen.
När vi skålar in det nya året så lär det fortfarande vara goda tider på börsen. Foto: TT

När nyårsklockorna ringer torde det fortfarande råda en glättig feststämning i svensk ekonomi. Ett tecken på det är trycket på att boka bord på Stockholms restauranger.

Julbordssäsongen borde också gå mot sitt bästa år på länge när arbetsgivare vill ge sina anställda lite guldkant i decembermörkret. Att restaurangen i nya hotellet Bank i Stockholm blir årets affärskrog säger en hel del.

Inhyst i en tidigare banklokal beställs den instagramvänliga efterrätten ”Smash the Piggy Bank” in på löpande band. Det facila priset på 295 kronor avskräcker inte.

Egentligen är det inte märkligt att börsfrossa och skaldjursfrossa går hand i hand. Aktiemarknaden brukar vika ner tidigare än den ekonomiska tillväxten bromsar in. Ofta börjar börsen falla runt ett och ett halvt år innan en konjunktur når en ny botten.

Det skulle mellan tummen och pekfingret peka på att årsskiftet 2019 och 2020 går i krisens tecken för hela svenska ekonomin. Det gäller därmed att festa på nu, för nästa år måste arbetsgivarna sannolikt spara och julbordet byts mot Pasta Rouge (Spaghetti och ketchup) vid skrivborden om börsen får rätt.

Annons
Annons
Annons

Än så länge är det läge att frossa, men snart väntar sämre tider.

Foto: TT och Stefan Gustafsson Bild 1 av 2

När vi skålar in det nya året så lär det fortfarande vara goda tider på börsen.

Foto: TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons