Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Frossa i desserter

Fira in våren med snygga efterrätter som smakar sol.

Text: SvD Perfect Guide - 28 mars 2019
Annons
Ben Dearnley
Foto: Ben Dearnley

Mangomousse

Foto: Ben Dearnley

6 personer

2 pkt fryst mango (à ca 250 g), tinade
1 msk pressad lime
1 dl florsocker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Mangotärningar och lättrostad riven kokos till servering
1. Kör den tinade mangon med lime och florsocker slätt i mixer eller matberedare. Smaka av – det kan behövas mer lime eller mer socker, beroende på mangons egen smak.

2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa grädden, inte alltför hårt.

3. Ta upp gelatinbladen men krama inte ur dem. Smält dem i en kastrull på svag värme. Ta någon sked av mangopurén och rör ner i gelatinet. Blanda sedan ner gelatinet i resten av mangopurén under omrörning.

4. Vänd ner den vispade grädden i purén och ös upp i 6 glas eller små skålar. Täck med folie och låt stå i kylskåpet minst fyra timmar, men gärna över natten.

Annons
Annons
Ben Dearnley
Foto: Ben Dearnley

5. Servera purén toppad med tärnad mango och riven kokos.

New York cheesecake med bär

Foto: Ben Dearnley

En mäktig historia som räcker till många. Gör den helst en dag i förväg så att den får tid att stabilisera sig i kylskåpet.

12-15 personer
375 g digestivekex
2 msk kakao, siktad
225 g smält smör
750 g cream cheese, rumstempererad
2 tsk finrivet apelsinskal
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
1 3/4 dl crème fraiche
3/4 dl färskpressad citronsaft

Toppning

2 1/4 dl crème fraiche
2 msk strösocker
1 msk färskpressad citronsaft
Färska bär till servering

1. Bryt kexen i bitar och kör till fina smulor i matberedaren tillsammans med kakaon. Blanda ner det smälta smöret och lägg över smulorna i en springform, 24 cm i diameter. Tryck ut massan så att den täcker formens botten och kant. Ställ in i kylskåpet.

2. Värm ugnen till 160 grader (varmluft 140 grader).

3. Rör samman cream cheese med apelsinskal och socker till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och blanda in det noga innan nästa ägg tillsätts. Rör till sist ner crème fraiche och citronsaft.

4. Häll fyllningen i formen, ställ formen på en ugnsplåt och grädda i ugnen ca 50 minuter. Ta ut den och låt svalna ca 15 minuter.

5. Blanda alla ingredienser till toppningen och bred den försiktigt över cheesecaken. Grädda i ytterligare 20 minuter tills den nätt och jämnt har stannat. Stäng av värmen och låt cheesecaken svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.

6. Servera cheesecaken toppad med färska bär.

Annons