Front mot nolltaxering

Finansminister Anders Borg riktar skarp kritik mot riskkapitalbolagens skatteplanering. Att leva på offentliga medel men undvika skatt skadar förtroendet menar Anders Borg och lovar att täppa till möjligheten med en ny lag. Han uppmanar också AP-fonder och andra investerare att sätta press på riskkapitalfonderna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Frågan om välfärdens nya ägare som SvD Näringsliv skildrat i en serie artiklar har seglat upp som en het politisk fråga. Socialdemokraterna nya partiledare Håkan Juholt tog upp ämnet i sitt linjetal och finansminister Anders Borg reagerar nu på uppgifterna om att flera av de stora vårdkoncerner som ägs av riskkapitalfonder inte betalar en krona i bolagsskatt. Detta eftersom de genom lån med höga räntor från utländska holdingbolag trollar bort hela vinsten.

– Jag tycker att alla företag har en moralisk skyldighet att betala skatt i Sverige och det gäller alldeles särskilt om man har offentliga medel i sin verksamhet, säger Anders Borg som är kritisk till riskkapitalbolagens skatteplanering.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons