Recension

Scandic AnglaisFröjdefull svensk smakfest

På Hotel Scandic Anglais är maten det starka kortet. I den nyrenoverade baren och matsalen blir miljön lätt för stimmig för en lågmäld middag, men passar bra för partysugna sällskap.

Under strecket
Publicerad
Nyrenoverade restaurangen på Scandic Anglais ståtar med en nemy som är en ren  fröjd, nästan alla råvaror och rätter är svenska.

Nyrenoverade restaurangen på Scandic Anglais ståtar med en nemy som är en ren fröjd, nästan alla råvaror och rätter är svenska.

Annons

Baren på hotel Scandic Anglais har i decennier samlat stans yngre garde innan de drar vidare i natten. I somras öppnade den nyrenoverade restaurangen och baren är fortfarande en hang-out inför helgnatten. Det är stimmigt, fullpackat och högljutt.
Om kvällen är tidig visas matgästen snabbt till sitt bord. Men lite senare blir det virrigt, det är otydligt vem i personalen som ansvarar för service och betalning, och det blir fel i beställningen.
Hela bottenplanet är öppet vilket ger en god utblick över restaurang och bar, men på bekostnad av mysighet och intimitet. Möbelmanget är sparsmakat och lite väl neutralt.
Men matsedeln är en fröjd. Det sedvanliga ögnandet går över i noggrann läsning. Tro det eller ej, men alla rätter och nästan alla råvaror är svenska, utan att för den skull vara husmanskost.
Kompositionen av rätterna är raka, tydliga och med finess. Den genomtänkta svenskheten gör oss förväntansfulla.

Att beställa råbiff är alltid ett vågspel, men här serveras en fast färs, pepprigt kryddad med även en sälta som bryter igenom. Tillsammans med kapris och lök blir resultatet en pigg blandning som sätter fart på smaklökarna. Röding som förrätt serveras vid sidan av en blandning av krispiga säsongsgrönsaker och blåmusslor. I botten en hummervinaigrette, på toppen en klick kall ölsorbet. Fantasifullt komponerat och resultatet är fräscht, men rätten serveras i en skålformad tallrik med bred kant som är svår att äta från.

Annons
Annons
Annons