Annons

Politiska fiktionerFröet till Trumps framgångar såddes på Bill Clintons tid

I "Politiska fiktioner" skriver Joan Didion att sexskandalerna kring Bill Clinton inte påverkade amerikanernas förtroende för hans förmåga att leda landet, vilket kom som en överraskning för alla i branschen. På bilden: Clinton och Monica Lewinsky i Vita huset.
I "Politiska fiktioner" skriver Joan Didion att sexskandalerna kring Bill Clinton inte påverkade amerikanernas förtroende för hans förmåga att leda landet, vilket kom som en överraskning för alla i branschen. På bilden: Clinton och Monica Lewinsky i Vita huset. Foto: AP/TT

Joan Didion skriver om en amerikansk verklighet där politik bara är skådespel – och faktiska samhällsproblem måste lösas privat. Texterna i ”Politiska fiktioner” publicerades för nästan tjugo år sedan men beskriver rötterna till den ilska mot etablissemanget som Trump utnyttjar, skriver Håkan Lindgren.

Under strecket
Publicerad
Foto: KATHY WILLENS/TT Bild 1 av 1

Joan Didions ”Politiska fiktioner” kan läsas som förhistorien till den amerikanska valrörelse som nu är inne i sin slutspurt. De åtta texterna i boken är skrivna för New York Review of Books åren 1988–2000. Vad Didion vill ha sagt om politiken framgår av det sätt på vilket hon använder sig av sexskandalerna kring Bill Clinton.

Hon beskriver de fula inslagen i den republikanska kampanjen utan att försköna Clinton. Hos honom känner hon igen ”den välbekanta rovdjurslika sexualiteten hos landsortens tonåringar.” Men hennes budskap är inte för eller mot Clinton. Hon vill visa att proffsen inom politik och media har så dålig kontakt med vanligt folk att de totalt missbedömde allmänhetens reaktioner. Clintons otrohet och lögner påverkade inte amerikanernas förtroende för hans förmåga att leda landet. Upprördheten uteblev, vilket kom som en överraskning för alla i branschen.

Annons
Annons
Annons