Frivilliga kände sig kränkta av UD

I dag avslöjas katastrofkommissionens rapport om vad som hände efter tsunamikatastrofen på annandagen. SvD kan i dag avslöja hur svenskarna som räddade liv i Thailand upplevde UD:s bristande stöd. Under året som gått har den interna kritiken på UD mot utrikeseminister Laila Freivalds vuxit.

Under strecket
Publicerad
Stranden Patong beach i Phuket, dagen efter katastrofvågen.

Stranden Patong beach i Phuket, dagen efter katastrofvågen.

Annons

Från stränderna i turistparadisen ringde och ringde svenskarna till UD. När de väl kom fram och berättade om katastrofen blev de först inte trodda. Svenskar som slet för att rädda andras liv fick inget stöd. Katastrofkommissionen kommer att rikta skarp kritik mot flera namngivna politiker.
Svenska turister räddade liv på de thailändska stränderna efter tsunamin. Trots skräck för fler jättevågor bar de tillsammans med thailändare och volontärer från andra länder bort skadade och sökte efter överlevande bland bråte och kroppar.
Under de följande dagarna tröstade och stöttade de frivilliga sina medmänniskor och tog hand om föräldralösa barn i vad katastrofläkaren Johan von Schreeb kallar en ”imponerande insats”.

Den snabba insatsen var viktigare än det som nedsända svenska katastrofteam hade kunnat göra. Men att UD:s utsända inte gav svenskarna stöd försvårade arbetet. Den hårda kritiken skildras i Volontärstudien, en tidigare hemlig delrapport från den statliga katastrofkommissionen som publiceras i dag och som SvD tagit del av.
– Ambassadens folk är säkert väl tränade i diplomati. Men när det gällde att verkligen ta tag i saker och samordna volontärernas insatser var de sämre än turisterna, säger professorn i folkhälsovetenskap Staffan Janson, Karlstads universitet.
Tillsammans med forskare och med stöd av en expertgrupp från Karolinska Institutet har han intervjuat svenskar som plötsligt fick bli akutsjukvårdare och räddningspersonal på de thailändska stränder som drabbats av tsunamin och som tog 543 svenskars liv.
– De som tog befälet var vanliga svenskar. Egenföretagare, sjukvårdsutbildad personal, reservofficerare, dykinstruktörer. De gjorde en fantastisk insats som många av dem känner att de inte ens fått ett tack, säger Staffan Janson.
– Det fanns samtidigt en enorm övertro på vad svenska myndigheter kunde göra. Det fanns de som trodde att svenska helikoptrar skulle hämta dem, säger Johan von Schreeb, läkare med katastrofhälsovård som specialitet som arbetat med rapporten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons