Annons

”Frivilliga insatser blir allt viktigare”

Frivilliga insatser som
Missing People organiserar är avgörande för att polisen ska vara framgångsrika i sitt arbete. Det anser kriminologen Jerzy Sarnecki, som tycker frivilligorganisationens arbete för att hitta den försvunna nioåriga flickan i Göteborg var imponerande. Men samtidigt finns en baksida när polisiära uppgifter överlämnas till det civila samhället.

Publicerad

BAKGRUND:
24-åring anhållen för människorov

Som professor i kriminologi har Jerzy Sarnecki sett en avsevärd samhällsförändring de senaste decennierna. Då det förr fanns en motvilja från myndigheternas sida mot frivilliga insatser har det idag blivit alltmer accepterat och de spelar i flera fall en avgörande roll. Missing People – som flera gånger den senaste tiden varit framgångsrika i att hitta försvunna människor – är ett tydligt exempel på det.

Här sågs den nioåriga flickan sista gången innan hon försvann på torsdagsmorgonen.

Foto: ADAM IHSE Bild 1 av 6

Polisen genomförde igår en teknisk undersökning i ett hus som kopplas samman med försvinnandet. Huset ligger i samma område som den nioåriga flickans bostad.

Foto: ADAM IHSE Bild 2 av 6

Polis och deltagare i frivilligorganisationen Missing People sökte på torsdagskvällen efter en nioårig flicka. I natt hittades hon.

Foto: SCANPIX Bild 3 av 6

Polis och deltagare i frivilligorganisationen Missing People sökte på torsdagskvällen efter en nioårig flicka.

Foto: SCANPIX Bild 4 av 6

Hundratals personer deltog i sökandet.

Foto: SCANPIX Bild 5 av 6

Flickan har varit försvunnen sedan tidig morgon på torsdagen.

Foto: SCANPIX Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons