Annons

Fritt skolval bidrar till segregation

I Husby i nordvästra Stockholm väljer i vissa årskurser åtta av tio elever bort den lokala skolan. "De familjer som har det tuffast, svårast att få ihop livet – ja de väljer ju inte bort, utan de är kvar", säger rektor Magnus Duvnäs som anser att samhället svikit. Arkivbild.
I Husby i nordvästra Stockholm väljer i vissa årskurser åtta av tio elever bort den lokala skolan. "De familjer som har det tuffast, svårast att få ihop livet – ja de väljer ju inte bort, utan de är kvar", säger rektor Magnus Duvnäs som anser att samhället svikit. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Det fria skolvalet har bidragit till en extrem skolsegregation i utanförskapsområdena.

I Husby i nordvästra Stockholm väljer i vissa årskurser sju av tio elever bort den lokala skolan.

– Man har tillåtit att ett redan utsatt område dräneras på socialt och intellektuellt kapital, säger Magnus Duvnäs, rektor på Husbygårdsskolan.

Under strecket
TT
Publicerad

TT har rapporterat om skolresultaten i de områden som av polisen klassats som särskilt utsatta. På många håll är läget djupt oroande med så många som varannan som inte klarar behörighet till gymnasiet, och forskare varnar för en förlorad generation unga som riskerar ett livslångt utanförskap.

På Husbygårdsskolan var det i fjol drygt fyra av tio som inte klarade grundskolan.

Annons
Annons
Annons