Annons
X
Annons
X

Fritt gymnasieval från nästa höst

Nu öppnas alla gymnasieprogram i Stockholms stad för niondeklassare runt om i länet. Nästa höst går det att söka till de tidigare undantagna natur- och samhällsvetenskapliga programmen i kommunala skolor.

I Västsverige har ett fritt gymnasieval med gemensam intagning redan funnits i tio år: alla elever får söka alla program i de 13 kommunerna i Göteborgsregionens kommunalförbund.

Bara för några år sedan togs de första stegen mot en gemensam gymnasieintagning i Stockholms län när alla niondeklassare, undantaget ett fåtal kommuner, på lika villkor fick söka till alla länets gymnasieskolor. Men av försiktighetsskäl uteslöt Stockholms stad sina studieförberedande natur- och samhällsvetenskapliga program på kommunala skolor.

–Vi ville se om reformen fick några märkliga effekter. Men så var det absolut inte, så nu tar vi nästa steg och öppnar upp alla program för elever som inte bor i Stockholm, säger Lotta Edholm, skolborgarråd i Stockholm.

Annons
X

En viktig anledning till undantagen då var det höga söktrycket på flera kommunala skolor i innerstaden. På flera skolor krävs det också i nuläget betygsgenomsnitt som ligger mycket nära maxpoäng för att komma in på natur- eller samhällsprogrammen.

Om några månader ska uppåt 22000 niondeklassare i Stockholms län söka till gymnasiet varav drygt hälften brukar vara från Stockholms stad. En risk med att undantaget nu slopas är att söktrycket från kranskommuner blir så stort att fler söker med maximal betygspoäng än det finns platser, och att intagningen därför får avgöras med lottning.

–Men jag är inte särskilt bekymrad, gymnasiekullarna minskar redan nästa år vilket leder till ett lägre söktryck. Och om det visar sig att maxpoäng krävs i vissa fall får vi hitta andra system för intagningen eller öka antalet platser på populära utbildningar, säger Lotta Edholm.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Natur- och samhällsprogrammet läggs också om när gymnasieskolan reformeras nästa höst, vilket gör det ännu svårare att sia om konsekvenserna för intagningen.

  –Men jag tror inte att våra intagningspoäng kommer att påverkas så värst mycket. Det är möjligt att reservplatskön blir längre om kommungränserna öppnas, säger Lennart Kågestam, rektor på Södra Latins gymnasium.

  Sundbyberg har sedan länge haft ett specialavtal som inneburit att kommunens elever ändå haft tillgång till Stockholms studieförberedande gymnasieprogram. Jonas Nygren (S), kommunalråd i Sundbyberg, är ändå nöjd med Lotta Edholms besked.

  – Det här är ett steg mot en riktig valfrihet för länets elever, säger han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X